Här monteras landmärket på slalombacken ned • "Globen" byts ut

Den globformade taket på tornet uppe i slalombacken i Måttsund monterades ned på onsdagseftermiddagen. Den är ett välkänt landmärke för Luleåbor och andra, men ska nu bytas ut.

Högst upp på Måttsundsbacken står det skyddsobjektsklassade tornet med den karaktäristiska "globen" överst.

Högst upp på Måttsundsbacken står det skyddsobjektsklassade tornet med den karaktäristiska "globen" överst.

Foto: Tommy Borg

Luleå2024-10-02 17:43

"Globen" är i själva verket taket på ett radarsystem av typen Fylradar PS-810. Den används för kontroll och övervakning av civil och militär flygtrafik inom terminal- och kontrollzoner. Den används även för övervakning av flygtrafiken i berörda luftfartsleder. 

Radarn är tillsammans med reserv- kraft- och länköverföringsutrustning installerad i ett betongtorn. Tornbyggnaden är uppförd i sex plan, står det att läsa i beskrivningen på Robotmuseets hemsida. 

Totalt byggdes åtta anläggningar av denna typ mellan 1972 och 1975 och den uppe på Måttsundbacken är en av dessa. Nu ska taket alltså bytas ut och enligt uppgift kommer det nya att ha en annan form än en glob. Hur den kommer att se ut är inte känt än så länge. 

– Det är en renovering som pågår helt enkelt, taket ska bytas ut mot en mer modern variant, säger Johanna Holst, pressekreterare vid Fortifikationsverket. 

Arbetet med att montera ned radarn uppmärksammades av förbipasserande, men den är att betrakta som ett skyddsobjekt och fotografering är inte tillåtet. Därmed kan vi tyvärr inte publicera någon bild av själva anläggningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!