Här lyfter F 21 i den stora Natoövningen

F 21:s deltagande i den största Natoövningen sedan 2002 är över. Om bara några månader blir förbandet del av Natos snabbinsatsstyrka under ett år.

CHEF. Claes Bernander är chef för chef för Swedish Fighter Unit som under hela 2016 också är Natos snabbinsatsstyrka i luften.

CHEF. Claes Bernander är chef för chef för Swedish Fighter Unit som under hela 2016 också är Natos snabbinsatsstyrka i luften.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

LULEÅ2015-11-10 12:58

Övningen Trident Junction 2015, 19 oktober till 6 november i Portugal, är avslutad. I den deltog personal och material från 30 länder med totalt 36 000 militärer. F 21 bidrog med cirka 85 personer och hade sin bas Beja i Portugal. Nu är förbandet återbördat till Luleå och Norrbotten och chefen för det svenska snabbinsatsförbandet, överstelöjtnant Claes Bernander, är nöjd efter övningen.

– Om vi blir insatta under beredskapen får tiden utvisa. Vad jag vet är att vi som förband och enhet har genomgått en fantastisk utveckling under hösten och att Swedish Fighter Unit kommer ligga flera nivåer över den vi hade när vi startade resan. Den entusiasm som finns hos varje medlem i förbandet är fantastisk att se, nya kunskaper och erfarenheter är en stimulerande miljö. Jag ser att individer har utvecklats och gläds åt att få uppfylla de krav som ställs på olika områden på resan mot beredskapen. Syftet med vårt deltagande är en del av ett tydkligt budskap. Sverige bygger i dag sin säkerhetspolitik på samarbetse med andra likasinnade nationer och militär interoperabilitet med dessa, säger Claes Bernander.

I övningen ingick förband från alla vapengrenar.

– Genom vårt deltagande i RFP får vi tillgång till de mest avancerade Natoövningarna som syftar till att utveckla och upprätthålla Försvarsmaktens förmåga och interoperabilitet, säger Louise Levin, informationschef på F 21.

Bara att ta sig till övningen var ett äventyr.

Jas-planen kunde lufttankas på väg dit och tillbaka, flygningen tiog sex timmar.Övrig material kördes i lastbilar från Luleå till Polen där de lastades på båtar med destinastion Portugal.Sedan samma visa på hemvägen.

Sverige och NRF

Fakta

Sverige är en partner till Nato genom Partnerskap för fred. Enligt politiskt beslut ingår Sverige sedan 2014 i Natos snabbinsatsstyrka, Nato Response Force (NRF), genom bidrag till dess reservstyrkeregister, Response Force Pool (RFP). Flygvapnets bidrag till RFP under perioden 2014-2016 är en stridsflygenhet Jas 39 Gripen. Swedish Fighter Unit består av existerande krigsförband plus en stab för ledning i internationella förhållanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om