Här ligger Luleås eget ishotell

På taket av den gamla butiken i Sundebyn ligger det – Luleås eget ishotell.
– Än har ingen nappat men det är bra för marknadsföringen, säger Lubomir Novotny som även hyr ut en lägenhet i huset via Airbnb.

Udda. Inne i igloon, som kan ta tre personer, finns en lampa, en ljusslinga och wifi.

Udda. Inne i igloon, som kan ta tre personer, finns en lampa, en ljusslinga och wifi.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2017-03-12 09:48

Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och boende av privatpersoner Det har blivit allt populärare att hyra ut ett rum, en lägenhet eller kanske hela villan via tjänsten.

I Norrbottens finns i dag 233 boenden som går att boka, i Luleå finns 25, och Lubomir Novotny har ett av dessa.

Fast egentligen är det två. För dels så hyr han ut en lägenhet i den numera nedlagda butiken som han drev i Södra Sunderbyn, dels så har han ett udda boende som han hyr ut på taket av nyss nämnda butik.

Och det är en igloo med plats för tre personer.

Luleås alldeles egna ishotell i miniformat.

Efter att han själv bokat ett boende via Airbnb i Norge förra sommaren så bestämde han sig i oktober för att inreda den gamla butiken till ett boende.

Och eftersom han brukar göra en igloo på taket så beslutade han sig för att sätta ut även denna till uthyrning också. Mest som en rolig grej.

– Jag visar igloon för dem som bor här och alla tycker att det är coolt, säger Lubomir Novotny.

Hittills har alla valt att bo inne i värmen men igloon fyller sitt syfte genom att locka till sig blickarna från övriga konkurrenter på Airbnb.

Bra marknadsföring helt enkelt.

Inne i igloon har Lubomir inrett med en ljusslinga, en lampa och det finns även wifi.

Tanken är att gästerna ska sova på en uppblåsbar säng.

– Det är inte för pengarna jag gör det här, det är mest för att träffa folk. För mig betyder det mycket, säger Lubomir Novotny om beslutet att hyra ut delar av sin bostad.

Det tog bara någon dag från det att han lade ut sitt boende till uthyrning som de första bokningarna kom och de allra flesta gästerna är utlänningar. Många stannar till i Luleå en natt för att sedan åka vidare norröver.

– Men det är bra att kunna visa att det går att stanna i Luleå längre också. Och många säger att de ska komma tillbaka och göra det, säger Lubomir Novotny.

Han får agera som en liten guide till sina gäster och skickar iväg dem ut på älven för att pimpla fisk eller kanske för att köra på isvägen vid Avan, något som är mycket udda för hans gäster.

Många boenden på Airbnb konkurrerar med hotell genom att ligga lägre i pris. En annan sak som Lubomir Novotny upptäckt är att gästerna söker sig till honom för att de vill testa bo på det sätt som vi svenskar bor, eller i alla fall det som är den bild som förmedlas om Sverige utomlands. Att vi bor i röda trähus i en liten by där det finns snö och lugn. Som i Sunderbyn, alltså.

– De vill testa på hur det är att leva ett svenskt liv och vill se hur vi lever här, säger Lubomir Novotny.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!