Inne på SSAB:s industriområde på Svartön i Luleå ligger stora mängder slagg, en restprodukt från ståltillverkningen. Inom några år kan slagghögarna bli basen för så kallad urban mining, utvinning av metaller från slaggen.
Det är företaget Critical Metals Ltd som via sitt svenska dotterbolag Recycling Industries Scandinavia AB, Risab, ligger bakom planerna på att utvinna vanadin ur LD-slaggen. Metallen vanadin används främst vid tillverkningen av höghållfast stål, samt i olika legeringar.
SSAB har stora mängder LD-slagg liggandes på hög i Luleå, Oxelösund och Raahe i Finland. Critical Metals har skrivit ett tioårigt avtal med SSAB om utvinning av vanadin från slaggen. Enligt Critical Metals är SSAB:s slagghög i Luleå en av världens mest högvärdiga fyndigheter av vanadin. Halten av vanadinpentoxid i slaggen är fyra procent.
Var processanläggningen ska byggas är inte klart än. Fem orter i tre länder utreds som möjliga lokaliseringar; Luleå och Boden i Sverige, Raahe och Pori i Finland samt Teeside i England.
I Luleå skulle processanläggningen byggas på Hertsöfältet. LD-slagg från Raahe och Oxelösund skulle transporteras med fartyg till hamnen i Luleå och därifrån vidare på lastbil till processanläggningen på Hertsöfältet.
Om valet faller på Boden så kommer anläggningen att byggas på det planerade nya industriområdet öster om Norra Svartbyn. Slaggen kommer att transporteras dit med lastbilar, en till två lastbilar per timme i två skift.
Tillverkningsprocessen beräknas förbruka 200 000 ton LD-slagg och 165 000 ton processvatten årligen. Dessutom krävs cirka 80 000 ton koldioxid, samt andra kemikalier. Målsättningen är att fånga in koldioxid från en närliggande utsläppskälla.
Anläggningen kommer att producera cirka 6000 ton vanadinpentoxidflingor, cirka 25 000 ton natrium/kaliumsulfat samt cirka 265 000 ton stabiliserat slaggmaterial per år.
Processanläggningen kräver en yta på cirka 7,5 hektar. För att lagra sekundära produkter i tre år krävs en yta på cirka 12,5 hektar.
Bolaget planerar att lämna in ansökan om tillstånd under andra kvartalet 2021. Critical Metals har målsättningen att anläggningen ska kunna tas i drift i slutet av 2024. För att klara tidplanen måste därför alla nödvändiga tillstånd vara klara senast i september 2022. Bygget av anläggningen kan då starta i början av 2023.