Förhandsspekulationerna var många inför beskedet om ny landshövding i Norrbotten. Efter nio år i ämbetet gjorde Per-Ola Eriksson sin sista dag den 30 juni, samtidigt som regeringen inte avslöjade något om hans efterträdare
Men på torsdag stod det klart.
Vid torsdagens pressträff på länsstyrelsen presenterades socialdemokratiske Sven-Erik Österberg som länets nye landshövding.
- Många har sagt till mig att Norrbotten är ett av de absolut bästa länen för en landshövding. Hedrande att få uppdraget av regeringen, säger Sven-Erik Österberg.
Hur lång betänktetid hade du?
- Det var en process under några veckor. Jag lämnade besked till regeringen för en vecka sedan.
Efter ett antal sömnlösa nätter?
- Det finns alltid en vånda när man lämnar något man har hållit på med en stor del av sitt liv. Nu blir man inte politiker längre utan statlig tjänsteman. Men det känns bättre och bättre.
"Upplevt det mesta"
Efter uppväxten i lilla Munktorp i Västmanland och flera år som lantbruks- och skogsarbetare har Sven-Erik Österberg byggt en lång karriär inom socialdemokraterna (se faktaruta).
Att han nu tar farväl från det politiska livet var ett beslut som fattades efter nogsamt övervägande.
- Jag har upplevt det mesta i riksdagen, sett partiledare komma och gå. Krasst uttryck fanns det inte mycket mer att uppleva inom politiken. Så det här erbjudandet passade väldigt bra nu.
Om man får tro Per-Ola Eriksson har Sven-Erik Österberg varit ett högaktuellt namn som hans efterträdare.
- Regeringen har under en längre tid haft ögonen på honom. Sven-Erik kommer att gå hem i de norrbottniska stugorna, säger avgående landshövdingen.
"Inget krislän"
Inför utnämnandet har Österberg besökt länet vid flera tillfällen. För bara en månad sedan tillbringade han dagar hos forne kommunalrådet Bengt Niska i Pajala, där gruvboomen tydligt märks.
- Norrbotten är inget krislän längre. Här finns gruvnäringen funnits kvar, i Bergslagen har den försvunnit.
Oroas du över att kurvorna kan börja peka nedåt igen?
- Vi har en besvärlig finansiell kris i södra Europa, vi vet ännu inte hur det påverkar Sverige. Mycket tyder på att de länder som köper malm har en väldigt stark tillväxt. Inte minst Kina kommer behöva råvarorna framöver också. Jag tror inte att det kommer att vända snabbt, tvärtom verkar det mesta positivt.
Vilka blir de viktigaste frågorna för dig som landshövding?
- Näringslivsfrågorna. Jag vill se till att fler jobb skapas i Norrbotten. Basnäringarna är viktiga men jag vill se mer utrymme för kulturell verksamhet och satsning på högre utbildningar för att trygga kompetent personal.
Sven-Erik Österberg tycker också att besöksnäringen i länet har en stor potential som inte utnyttjas.
- Det finns mycket kvar att göra. Jag har besökt turistattraktioner i länet och det var inte direkt några lämmeltåg på väg dit.
Tar samefrågan på allvar
Samtidigt är han medveten om miljövänner och andra särintressen som menar att den expansiva turist- och gruvnäringen utgör en rovdrift på naturen och viktiga kulturvärden.
- Gruvor innebär alltid ett ingrepp i naturen. Men det också en förutsättning för att länet ska överleva. Det gäller att ha en bra relation med samebyarna, så att man kan diskutera sig fram till bra lösningar, säger Sven-Erik Österberg.
Hur är du som person?
- Folk brukar säga att jag är lugn och saklig, lätt att förstå. Det känner jag mig tillfreds med. Enligt mina medarbetare är jag okomplicerad och balanserad, har ett jämnt humör som inte åker hiss upp och ner.
En socialdemokratisk pragmatiker?
- Absolut, jag har alltid gillat att vara det. Man måste finna lösningar, det går inte att bita sig fast i sin uppfattning.
"Ingen blodlös landshövding"
Det har stormat kring Per-Ola Erikssons frispråkighet, senast i samband med debatten om strandskydden.
Sven-Erik Österberg är inne på samma linje - och utlovar att driva frågan vidare.
- Jag menar inte att varenda strand ska bebyggas i Norrbotten men det borde finnas utrymme för förändring. Ska man locka kompetenta tjänstemän till glesbygden, då räcker det inte med en trerumslägenhet. Man måste kunna erbjuda något extra som inte finns någon annanstans, till exempel strandnära tomter.
Trots socialdemokratisk pragmatism och bakbundenhet som regeringens förlängda arm utlovar Österberg att han ska uttrycka sina åsikter.
- Det här är ett län med utrymme för den som vill ta för sig. Jag kommer inte hit som en blodlös landshövding som bara ska sitta och förvalta.
Många hade önskat en kvinnlig landshövding efter den totala manliga dominansen historiskt. Hur ser du på det?
- Jag kan inte göra något åt att jag är man. Jag tänker inte på frågan över huvud taget. Könsbalansen får regeringen ta ansvar för.
Gillar du att basta?
- Jag växte upp i en liten bondsocken, där hade man en bybastu. Redan som fyra-femåring fick jag följa med pappa på fredagarna. Skönt för kroppen.
Hur uthållig bastubadare är du?
- Jag är ingen extrembastare, jag går ut när det blir för varmt. En sån som Bengt Niska i Pajala är värre än mig.
... och jagar älg
Vid sidan av politiken trivs han som bäst i älgskogen - eller i rabatterna.
- Jag tycker om att jaga älg, har tillhört samma gamla jaktlag sedan jag var skogsarbetare. 44 älgar har det blivit hittills, den största var en 18-taggare. Men jag uppskattar
också trädgårdsarbete, det är lugnande för själen.
Du pekades ut som en av konspiratörerna bakom Håkan Juholts avgång.
- Jag gav Håkan Juholt en god chans men såg tidigt att det aldrig skulle gå. Juholt räckte inte till för uppgiften, hade inte rätt omdöme. Alla kan göra fel några gånger, men inte många gånger i rad. Med Stefan Löfven har vi ett helt annat läge. Han är en person som fungerar i sin roll.
Du förekom också i spekulationerna
som näringspolitisk talesman för Löfven. Blev din roll i Juholtaffären en belastning?
- Det går inte att säga annat. Å andra sidan är det inget jag ångrar. Det som skedde (att Håkan Juholt avgick, reds anm) var fullständigt nödvändigt.
Blev du utmanövrerad från partitoppen?
- Nja, jag hade fullt stöd av partiledningen. Men en sån här grej är aldrig positiv, så mycket kan jag säga.
Hustrun kvar hemma
Under sommaren fortsätter länsrädet Johan Antti som ersättare för Per-Ola Eriksson. Sven-Erik Österberg tar över i höst, först efter att han entledigas från sin riksdagspost vid riksdagens öppnande den 18 september.
Men det dröjer innan hustrun Ann-Marie, förskollärare i parets hemort Färna i Skinnskattebergs kommun, följer med sin make.
- Vi bestämde tidigt att vi inte skulle lämna vårt hus. Jag har byggt det själv, slagit i varenda spik. Vi vill åldras och bli pensionärer där. Vi har ju också barnbarnen att tänka på.
- Samtidigt är jag bopliktig som landshövding, så jag kommer att skriva mig i Norrbotten, säger Sven-Erik Österberg.