De vill bygga bostäder vid Mjölkuddsberget

Här kan Luleå få 200 nya lägenheter. Bakom planerna står byggkoncernen Serneke och arkitektkontoret MAF som lämnat in en begäran om en markanvisning vid Mjölkuddsberget. "Det är ett sätt att knyta ihop universitetet med staden", anser Mikael Thorgren, regionchef på Serneke.

Vägen mot Porsön kan få nya landmärken. Om planerna blir verklighet kommer de fem punkthusen att bli det första som alla som färdas mot Porsön får syn på efter att ha passerat under järnvägsviadukten.

Vägen mot Porsön kan få nya landmärken. Om planerna blir verklighet kommer de fem punkthusen att bli det första som alla som färdas mot Porsön får syn på efter att ha passerat under järnvägsviadukten.

Foto: Martin Häller/MAF

Luleå2021-10-08 06:12

Det handlar om ett bostadsprojekt som placerats på gammal jordbruksmark vid Mjölkuddsbergets sydvästra sluttning. I dag sträcker sig en cykelväg genom området från Kallkällans återvinningscentral ut mot Porsön.

Skisserna innehåller fem punkthus på tio våningar vardera. Varje våningsplan är tänkt att innehålla fyra-fem lägenheter.

– Vi har hållit en första byggdialog med Luleå kommun, som säger sig vara intresserad men vill utreda mer innan besked, säger Mikael Thorgren.

I dag är det inte tillåtet att bygga bostäder i området som i detaljplanen klassats som naturmark, men arkitekten Martin Häller ser stora utvecklingsmöjligheter.

– Jag har sneglat på området ända sedan jag flyttade till Luleå. Tyvärr har det hamnat i ett limbo, där ingen aktör fått sätta ned foten för att ta vara på områdets potential.

Han vill placera höghus mellan järnvägsspåret och motionspåret på Mjölkuddsberget. Ett av husen hamnar 50 meter från järnvägen.

I dag är platsen ett outnyttjad parkområde, men där finns spår av gamla tiders jordbruk i form av stengärdsgårdar och husgrunder. Det sista huset förstördes i samband med en brand för ett tiotal år sedan.

Gamla åkertegar föreslås få en betydelse för dagvattenshantering när regnvatten strömmar nedanför berget.

– I vårt förslag tar vi vara på den gamla kulturmiljön och placerar husen nära berget för att frigöra odlingsmark. Här finns möjlighet till närodling eller kolonilotter, men den delen är inte färdigutvecklat än, betonar Martin Häller.

I dag utgör Mjölkuddsberget inte enbart ett rekreationsområde med en elbelyst motionsslinga utan inuti berget finns en insprängd stridsledningscentral som byggdes under det kalla kriget på 1950-talet.

Anläggningen har inte längre något militärt värde utan ägs av ett privat aktiebolag. Enligt Serneke berörs den inte av bostadsprojektet eftersom det utpekade exploateringsområdet ligger cirka 130 meter utanför nyttjanderätten.

– Bygget skulle inte heller ha någon påverkan för alla som nyttjar motionsspåret. Däremot skulle bostäderna bli en trygghetsskapande åtgärd. Dagens cykelbana har en del mörka passager och kan upplevas som otrygg, men bostäder skulle medföra att fler människor rör sig i närområdet, menar Martin Häller.

I dag saknas en bilväg. Byggplanerna förutsätter att en väg byggs längs järnvägen för anslutning till rondellen vid Yttervikens industriområde.

Projektet är i ett tidigt skede. Fortfarande väntar många frågor på ett svar. Luleås kommunalråd Carina Sammeli säger sig ha hört talas om planerna, men vill i dagsläget inte ta ställning. 

– Frågan ligger på tjänstemannanivå. Jag har inte sett skisserna än, men det är glädjande att en stor aktör som Serneke är intresserad av Luleå. Om vi ska kunna växa behöver vi privata aktörer som är beredda att satsa.

Mikael Thorgren på Serneke kan i dag inte svara om planerna omfattar hyresrätter, bostadsrätter eller studentlägenheter. Om markanvisning ges får marknaden avgöra hur lägenheterna utformas.

– Det här är sista möjligheten att förhindra att Porsön blir en avlägsen enklav långt ifrån centrum. Om vi inte får använda mark som historiskt sett varit bebyggt då kan man lika gärna ge upp alla planer att bygga ihop campus med staden, betonar Mikael Thorgren.

Karta: Mjölkuddsberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!