Det var i går kväll som Försvarsmakten gick ut och berättade om att giftigt PFAS, perfluorerade ämnen, hittats i Lulnäsuddens gemensamma vattentäkt.
Under hela den här veckan pågår provtagning i området för att slå fast var miljögifterna spridit sig.
– Vi har tagit ett prov och ska ta flera. Det pågår för fullt, säger Folke Borgh, jurist på försvarets miljöprövningsenhet.
Hur omfattande är spridningen?
– Det kan vi inte säga.
Proverna från området ska analyseras i Tyskland, och svaren därifrån dröjer en till två veckor. En totalanalys av området väntas inte förrän tidigast om en månad.
– Vi är mitt i fältarbetet nu, säger Folke Borgh.
LÄS MER: Försvaret varnar för vattnet
Det är däremot ingen fara för att byar i närheten, som Kallax, ska ha drabbats, enligt Borgh.
Ämnena kommer från en gammal brandövningsplats inne på F21, där man tidigare använde ett brandsläckningsskum som innehöll de farliga ämnena.
Därifrån har miljögiftet letat sig ner i grundvattnet, som strömmar ut mot havet, förbi Lulnäsudden. Det är bara här som PFAS-ämnena etablerat sig, bedömer försvaret.
Robert Öjermark är miljö- och hälsoskyddsinspektör hos Generalläkaren, som är tillsynsmyndighet. Han säger att det är svårt att svara på hur farlig föroreningen är på Lulnäsudden.
– Det handlar om sommarvatten. Om man dricker det några veckor per år underskrider man förmodligen gränsvärdet.
Men det finns även permanent boende i området, som tagit vatten mellan maj och oktober. PFAS ska enligt studier kunna påverkar kolesterolmetabolismen. Om flera olika PFAS-ämnen samlas i kroppen ska det kunna drabba leverfunktionen, immunsystemet och reproduktionsförmågan.
Robert Öjemark tror inte att vattnet i den aktuella vattentäkten kan saneras.
– Det troliga är att det är bättre att hitta en annan brunn. Men det får vi se framöver. Det får kommunen, försvaret och de boende överväga.
Enligt Robert Öjermark är halten PFAS i provet från Lulnäsudden ungefär dubbelt så högt som Livsmedelsverket tillåter.
Folke Borgh uppger dock att halterna i Ronneby, där PFAS tagit sig in i en kommunal täkt, är mycket högre.
– I Luleå är det inte särskilt mycket högre än Livsmedelverkets rekommendationer. Men vi tar det säkra före det osäkra, säger han.
Försvaret kommer även att kartlägga förekomsten av PFAS i anslutning till flygbaserna i Vidsel och Jokkmokk.