Janne Westin är god man till en äldre man i Luleå som är i behov av trappklättrare då det inte finns hiss i huset han bor i och han inte är i form att ta sig nedför trapporna.
Fram till den 28 februari hade Westins huvudman tillgång till färdtjänst med trappklättrare. Men nu kommer resorna som inte är sjukresor att kosta bra mycket mer.
– Jag fick svar från taxibolaget att resan kommer att kosta 1 000 kronor per väg. Det blir 2 000 kronor tur och retur, säger Janne Westin.
Den äldre mannen står i bostadskö men väntan på att få en bostad är lång och att köpa en ny lägenhet är inget som görs i en handvändning. Nu har Janne Westin inhandlat en egen trappklättrare och tagit kontakt med ett annat taxibolag som ska tillhandahålla tjänsten.
– Min huvudman ska kunna leva som en normal människa och kunna ta sig ut även om inte tjänsten finns, säger Janne Westin.
På RKM säger Maria Marjai att färdtjänst med trappklättrare inte är lagstadgad, utan endast en tjänst som kommunen erbjuder.
– Vi har gått med på att man får ha tillfälligt tillständig i max sex månader i väntan på bostadsanpassning eller byte av bostad. Väljer man att inte göra något åt situationen så klipper vi.
Om man inte kan byta bostad? Det kan ta flera år att få en bostad via bostadskön. Tar ni någon slags hänsyn till när det är en sådan situation som är väldigt svår att påverka?
– Det är inte giltiga skäl enligt de riktlinjer vi har. Vi har nekat de som valt att bo kvar i en bostadsrätt och inte får bostadsanpassad på grund av föreningen. Det är ju en extra service som vi tillhandahåller.
Maria Marjai säger att när man åker till tandläkare som är ansluten till regionen så är det sjukresor som gäller och inte färdtjänst.
– När det gäller sjukvård är det inga problem, men färdtjänst är lite annat.
– Köper man en egen trappklättrare kan taxibolagen neka att köra personen, det är ganska avancerat med en trappklättrare, man måste ha utbildning. Det handlar om säkerhet och de ska kunna garantera kundernas säkerhet när de flyttar dem, säger hon.
Eva Holmberg, marknads– och kommunikationschef på Lulebo, säger att medicinsk förtur finns, men endast för akuta tillstånd då man inte kan gå i trappor.
– Om man progressivt blivit sjuk så har man inte medicinsk förtur utan då räknar man med att man hunnit planera för det.