Residensskolan, Råneskolan och Bergskolan är de tre skolorna i Luleå som erbjuder läxhjälp efter skoltid via stiftelsen Läxhjälpen. Det är en icke vinstdrivande stiftelse som erbjuder läxhjälpsprogram för att hjälpa skolorna att höja gymnasiebehörigheten.
På Råneskolan och Bergsskolan erbjuds detta digitalt, men på Residensskolan träffar eleverna läxhjälparna på plats i skolan två dagar i veckan. Det är helt frivilligt att delta och alla är välkomna, men främst riktas hjälpen till de som går i årskurs nio.
– Min första tanke var: vad kommer det här att kosta? För det måste man alltid tänka på, säger rektorn Isabel Westerlund skämtsamt.
– Men jag tänkte att det låter helt suveränt och kan vi få in fler människor som hjälper eleverna att nå målen, då är det ett guldläge för alla, fortsätter hon.
De som jobbar som läxhjälpare studerar på universitet.
Noah Alhakim, 27 år, pluggar till civilingenjör – han är en av dem som kommer till skolan och hjälper eleverna två dagar i veckan.
– De flesta som kommer hit behöver hjälp med matte, medan vissa behöver hjälp att hitta rätt studieteknik. Andra kommer för att de känner sig mer bekväma med att plugga med andra, säger han.
Noah Alhakim berättar också att det vanligtvis brukar vara fem–sex elever som deltar. Under torsdagen är fyra elever på plats.
– Det är lite färre än vad det brukar vara i vanliga fall, säger Alhakim.
Läxhjälpen har varit igång på skolan sedan mitten av augusti och eleverna verkar nöjda.
– Jag tänker så här: när eleverna inte säger något illa, då är det ett bra betyg. Att de fortsätter komma på läxhjälpen betyder att de är nöjda, säger rektorn Isabel Westerlund och fortsätter:
– Jag hoppas att det här kan ge lite ringar på vattnet som gör att fler skolor blir intresserade av att testa.
– Jag tycker det är jättebra, säger eleven Hugo Järv, och de andra tre eleverna instämmer.
Eftersom läxhjälparna är universitetsstuderande är de i många fall yngre än elevernas ordinarie lärare något som varit uppskattat.
– De har en annan förståelse för hur vi har det, de kan relatera mer till mig. De andra lärarna är ofta lite äldre, säger en av eleverna.
20-åriga Klara Schultz pluggar till brandingenjör och jobbar extra som läxhjälpare.
– När jag var i deras ålder skulle jag tycka det var roligare att få hjälp av någon som är närmare i ålder, som man kan "connecta" med på ett annat sätt, säger hon.