Hesa Fredrik har tappat rösten

Många lyssnade lite extra när "Hesa Fredrik" skulle testas förra veckan, men hörde inte signalen de väntade på.

"Hesa Fredrik", eller sändare för VMA, finns på många olika platser men främst i tätorter. På MSB:s hemsida kan man se var sändare finns placerade på olika orter.

"Hesa Fredrik", eller sändare för VMA, finns på många olika platser men främst i tätorter. På MSB:s hemsida kan man se var sändare finns placerade på olika orter.

Foto: Johan Nilsson/TT

Luleå2022-03-14 17:00

Förra måndagen var det dags för rutintest av "Hesa Fredrik", eller VMA - Viktigt meddelande till allmänheten som signalens officiella namn är. Då läget är som det är i Europa hade det från myndighetshåll informerats om signalen i förväg och påmints om att det var ett rutintest på gång. Därför var det många som spetsade öronen där vid 15-tiden på måndagen. Efteråt kom det in reaktioner och insändare, där folk ansåg att signalen var svår att höra.

Signaturen Stenne skrev: "Vi skulle aldrig uppfatta ljudet sovande på natten. Till vilken nyttja skulle ett sådant larm vara. Dessa måste vara en rest från 1950-talet, det lät ungefär som ett slitet 6 volt signalhorn från samma tid."

Många kommenterade saken på NSD:s facebooksida.

"Hördes väldigt dåligt, bor på Malmudden. Det måste fixas." - Bottan i Luleå

"Hörde ingenting mitt i centrala stan, Storgatan." - Åsa i Luleå

"Hördes jättedåligt, hur blir det när det är en riktig katastrof/kris på g?" - Bnar i Luleå

"Inget på Lerbäcken" - Marita i Luleå

"Hördes dåligt på Kallkällan" - Birgit i Luleå

Men det fanns också de som hörde signalen mer än väl. 

"På Åkerbärs hördes det, höll på att blåsa ur soffan" - Per i Luleå

Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) äger systemet för utomhusvarningar och på uppdrag av MSB sköts systemet av de olika kommunerna. Mikael Andersson är räddningschef i Luleå och Thomas Åström är ansvarig för test och underhåll av larmsändarna i området.

De som oroar sig för att inte höra signalen, hur ska de tänka?

– Det som testas är utomhusvarningen, en delmängd av hela larmssystemet. Systemet är utformat för att höras utomhus. Vid en skarp händelse kommer meddelanden också per radio och tv och kan också kompletteras med SMS till alla de mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område, säger Mikael Andersson.

Finns det områden där signalen inte hörs ute heller?

– Jag har i nuläget inte kännedom om några trasiga ljudsändare. Men systemet finns bara i tätort och därmed inte alls i byarna. Man kan kolla på MSB:s karta för att se positioneringen av larmsändarna. En ljudsändare hörs cirka 400 meter från dess placering.

Vad säger ni till dem som anser att systemet borde fixas?

– Systemet är i ständig utveckling och förbättring. Om hörbarheten utomhus är dålig, så uppmanar vi medborgare att meddela oss, så vi kan vidta åtgärder mot MSB. Dock betonar vi att det är utomhushörbarhet vi talar om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!