Här har ett Kina i miniatyr skapats

"Öst är öst och väst är väst, och aldrig mötas de två" sade författaren Rudyard Kipling. Men Nya läroverket i Luleå har förvandlats till ett Kina i miniatyr med kinesiska lyktor, kinesisk mat, flera kinesiska murar och en massa olika föremål och företeelser med anknytning till Kina.

Sjuåringarna Oscar Lööf och Oskar Berquist och deras skolkamrater på Nya läroverket har haft en kinesisk student från universitetet på besök. Hon har lärt dem prata lite mandarin och lärt dem kinesiska skrivtecken. FOTO: Pär Bäckström

Sjuåringarna Oscar Lööf och Oskar Berquist och deras skolkamrater på Nya läroverket har haft en kinesisk student från universitetet på besök. Hon har lärt dem prata lite mandarin och lärt dem kinesiska skrivtecken. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-05-23 06:00
Alla elever på Nya läroverket, från förskola till och med årskurs nio, har arbetat med Kina som tema under flera veckor under vårterminen. På onsdagskvällen redovisades resultatet av deras forskar- och skaparmöda för syskon och föräldrar när skolan ordnade öppet hus.
Åsa Lundmark, lärare i 1 A, berättar att man arbetat både tematiskt och ämnesövergripande.
- Sedan har eleverna fått välja fördjupning och även arbetat i åldersblandade grupper, säger hon.
Skolan har även haft en kinesisk student från universitetet på besök. Hon har lärt barnen prata lite mandarin och lärt dem kinesiska skrivtecken.
Sötsurt, så klart
Oscar Lööf, 7, visar en tavla där han har skrivit sitt namn med kinesiska tecken.
Till och med en egen terrakotta-armé i miniatyr har barnen förfärdigat.
I mellanstadieklassernas korridor hänger kinesiska lyktor i taket och på väggar och bord finns konsthantverk med kinesisk prägel.
Under öppet hus-kvällen redovisas forskningsprojekten i olika former - digitalt, muntligt och som videofilm. Alla olika aspekter av världens folkrikaste nation tas upp: kultur, historia, geografi, statsskick...ja, även Kinas kulinariska kultur har studerats.
- Vi valde kinesisk matkultur som specialisering och gjorde till exempel en film om ris, och hur det används i den kinesiska matlagningen, berättar Malin Wäppling, 13.
- De har fått laga klassisk kinesisk mat som friterat fläsk i sötsur sås och även gjort kinesiska kakor på hemkunskapen, säger hemkunskapsläraren Per Öqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!