Här gömde han knarket

57-åringen langade droger på Rödkallens väg - ett stenkast från Örnässkolan. Men de skolansvariga vill inte kommentera saken.- De informerade aldrig om droger när jag gick högstadiet, säger före detta eleven Thomas Nilsson, 16 år.

Droglangning intill skolgården. Här - i ett av höghusen på Rödkallens väg - har den 57-årige mannen sålt narkotika till                        ungdomarna. Hundra meter från kvarteret ligger Örnässkolan. FOTO: Göran Ström

Droglangning intill skolgården. Här - i ett av höghusen på Rödkallens väg - har den 57-årige mannen sålt narkotika till ungdomarna. Hundra meter från kvarteret ligger Örnässkolan. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2009-10-01 06:00
Under onsdagen häktades den 57-årige mannen som misstänks ha sålt droger till skolungdomar under en längre tid.
Mannen, själv missbrukare, har bott på olika adresser och bland annat vistats i en lägenhet på Rödkallens väg, alldeles intill Örnässkolans nya idrottshall.
Här har polisens särskilda insatsgrupp spanat i veckor och upptäckt langningen.
Narkotika i ett källarförråd
57-åringen greps i tisdagsnatt för innehav av stora mängder cannabis, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel. Sedelbuntarna i lägenheten vittnade om att försäljning har pågått.
- Den största delen av narkotikan påträffades i ett källarförråd som kan kopplas till mannen, säger Per-Olov Andersson, chef för narkotikaenheten i Luleå.
Vice chefsåklagare Thomas Ennefors menar att mängderna tillsammans utgör ett grovt narkotikabrott och under onsdagen begärdes 57-åringen häktad på sannolika skäl.
Häktningen bestreds dock av 57-åringen.
- Han anser inte att det föreligger sannolika skäl. Han erkänner bara ett av narkotikabrotten, men endast innehav för eget bruk, säger advokat Jonny Johansson, hans försvarare.
"Är det bevisat?"
På Örnässkolan, knappt hundra meter från Rödkallens väg, finns flera av 57-åringens presumtiva kunder.
- Är det bevisat att han har langat droger? undrar Robert Engström, 15 år, som går i åttonde klass.
Han sitter tillsammans med några tjejkompisar i en av korridorerna och verkar inte särskilt intresserad av polisens knarkbeslag.
Vad får ni för information om droger i skolan?
- Ingen, typ. Men jag har inga besvär med droger, så det spelar ingen roll. Mina kompisar tar inte droger, säger Robert Engström.
- Alltså, nog vet man att det finns droger bland vissa. Men på fester dricks det mest alkohol, säger Emma Olsson, 14 år.
Längs Rödkallens väg, på väg hem från skolan, går Hanna Ek och Jennifer Thomas, båda 14 år och åttondeklassare.
- Jag hörde i radion att polisen hade tagit någon. Var det här? undrar Jennifer Thomas.
Tycker ni att droganvändadet har ökat bland era skolkamrater?
- Jag vet en som tar droger och han är i vår ålder, säger Jennifer Thomas.
- För något år sedan kunde man aldrig tänka att det fanns någon på skolan som höll på med sånt. Nu verkar det vanligare. Jag vet flera som har blivit dryga, bara för att de har börjat röka. I sexan var de jättesnälla, nu ska de vara coola, säger Hanna Ek.
Info på livskunskapen
Inte heller tjejerna tycker att Örnässkolan satsar på bra upplysning om narkotika.
- Någon kom till skolan och förklarade vad droger gör med kroppen, typ. Annars har vi bara fått veta lite på livskunskapen, säger Hanna Ek.
Thomas Nilsson, 16, år går ettan på gymnasiet men tillbringade högstadiet på Örnässkolan.
- De informerade aldrig om droger. Polisen var aldrig där heller. Men jag bryr mig inte. Jag tar avstånd från droger, säger Thomas Nilsson.
"Ingen kommentar"
Varken skolsköterskan eller de lärare som NSD träffar vill kommentera knarkbeslaget på Rödkallens väg - eller ens berätta om vilken droginformation som bedrivs.
Inte heller rektor Staffan Matti vill prata om saken.
- Ni har inte tillstånd att vara här, säger Matti.
När NSD skrev om den nyinvigda idrottsthallen häromdagen var det däremot öppet hus.
Fotnot: Örnässkolans högste rektor Per Lindberg är på tjänsteresa och gick inte att nå för en kommentar under gårdagen. Inte heller skolkuratorn fanns tillgänglig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om