Hertsön i Luleå, det var där Daniel Heedman, 36, och hans bror spelade fotboll som barn. Men båda bröderna fick ge upp sporten för knäproblem. Deras mamma anmälde dem då till en danskurs för barn hos Luleå Bugg & Swing och hoppades att det skulle vara någonting.
– Det var mest lek. De sista minuterna fick man dansa.
De där minuterna var tillräckliga för att Daniel Heedman skulle känna att detta skulle bli hans grej. Daniel började tävla i bland annat Lindy Hop (tidigare även kallat Jitterbugg). Lindy Hop dansas företrädesvis till den jazz som spelades av storband under 1930-talet i Harlem, New York.
Från början hade Daniel svårt för musiken men med tiden har han lärt sig att älska just storbandsjazz.
Paret Heedmans favoritband är Count Basie och den dansstil som man kan se i gamla filmer så som och A day at the races (En dag på kapplöpningarna) med Bröderna Marx och Hellsapoppin (Galopperande flugan) med bland andra Frankie Manning. De gamla filmerna är en stor inspirationskälla för Åsa och Daniel som ägnat hundratals timmar för att studera i detalj hur dansen ursprungligen dansades.
– Det händer att jag får gåshud när jag ser de gamla filmerna, erkänner Daniel.
Många filmer från Hollywood från den här tiden visar tyvärr sällan de bästa dansarna, vilka ofta var färgade. Det har en praktisk och beklaglig orsak. Många känner till Fred Astaire men nästan ingen känner till Nicholas Brothers, vilka var minst lika bra eller möjligen bättre än Fred Astaire, men mörkhyade.
– På 1930-talet fick man inte visa färgade på film i vissa delstater, till exempel i Texas. Fanns det afroamerikaner med i rollistan, så skulle det vara i roller som inte var viktiga för handlingen. De skulle gå att klippa bort när filmerna visades i exempelvis Texas. Men det är just dessa klipp som varit och är vår stora inspirationskälla.
”Ytterst få saker kan sägas vara förbjudna i Lindy Hop, förutom att inte följa takten och musiken.” Så står det bland annat om Lindy Hop i nätuppslagsverket Wikipedia.
– Du ska hålla en mjuk och avslappnad kontakt med partnern. En för och en följer. Man har ett grundsteg och vissa grundfigurer men sedan är det mycket improvisation och rytmvariationer som är typiskt för dansen, säger Daniel Heedman.
Lindy Hop dog sakteliga ut då andra världskriget startade och musiken och dansstilen förändrades från Swing till Rock 'n Roll och Twist. Nog så förvånande kom fröerna till dansens numera globala renässans från bland annat Sverige. Lennart Westerlund, en av pionjärerna i den Lindy Hop-trend som nu sprider sig ut över världen, fascinerades av danserna i filmerna från 1930-talet, reste till USA för att söka upp dansarna som var med i de svartvita filmerna och bestämde sig för att bjuda över Frankie Manning till Sverige under tidigt 1980-tal.
Lennart Westerlund startade sedan dansgruppen The Rhythm Hot Shots, som utvecklades till världens främsta dansgrupp på afroamerikansk danstradition från 30- och 40-tal. Den gruppen har upphört, men idag är det efterföljande Harlem Hot Shots i Stockholm som ligger på samma nivå.
Och därmed är vi tillbaka till Daniel och Åsa Heedman, för det var i Rhythm Hot Shots som de blev ett par. Åsa Heedman, som dansade med Rhythm Hot Shots sen ett antal år, såg Daniel som på den tiden tävlade i Lindy Hop. Hon såg potentialen och tyckte att han skulle komma på audition för dansgruppen. Ett telefonsamtal från Stockholm till Luleå en sen kväll kom att leda till att Daniel flyttade ner till Stockholm år 2003. Efter ett par år som kringresande proffsdansare världen över och otaliga timmar i träningslokalen, blev Daniel och Åsa inte bara ett par i dans utan även i livet.
2011 kändes det som om livet som kringflackande professionella uppvisningsdansare var för mycket. Åsa Heedman var gravid och satt och tittade på husförsäljningssidan Hemnet. Då hittade hon Huset, huset med stort H. Ett hus med en övervåning lämplig som danssal och som uppfyllde många andra önskemål för familjen som numera består av två vuxna och två barn. Det låg i Gammelstad.
– Vi har alltid sagt att vi skulle bo i närheten av antingen min familj eller Daniels familj, säger Åsa Heedman.
Att huset låg nära både vatten, natur och skola gjorde valet självklart.
Idag är de instruktörer och lärare för allt från nybörjare till högt kvalificerade dansare och andra erkända danslärare. De har Luleå och Gammelstad som bas och utgångspunkt.
– Vi håller dels veckokurser i Solo-Jazz där alla är välkomna. Vi brukar ha en brokig skara med allt från totala nybörjare till proffsdansare. Det vackra är att det faktiskt går att ha sådana klasser som ändå alla kan vara med på. Sen har vi helg-workshops där vi bjuder in dansare från andra delar av Sverige och världen. Inför en sådan kurs så bör en ha gått en nybörjarkurs, till exempel en sådan som Luleå Bugg & Swing anordnar. Eller om man kommer och tar ett par privatlektioner från oss innan för att lära sig grunderna.
Det har gått över förväntan sedan dess att de bestämde sig för att prova kombinera sin professionella danskarriär med att bo i en av världens utkanter. Nu kombinerar de sina egna resor ut i världen med att få världen att komma till Luleå.
– Från Kina, Sydafrika och Australien kommer våra mest långväga gäster.
– Det är fantastiskt att vi kan fortsätta ha en karriär inom dansen och det är verkligen någonting som vi skapar tillsammans. Ingen av oss är lika bra utan den andra.
– Med åren har vi fått våra givna roller. Jag är som en hök som pejlar klassen hela tiden och driver den framåt medan Daniel är den som får eleverna att släppa loss och våga skratta åt sina ”misstag”, säger Åsa.