"Här går det inte att spara mer"

Nu slår personalen larm: sparkraven kan äventyra patientsäkerheten.- Här går det inte att spara mer. Vi är redan för få, säger Lena Söreke, sjuksköterska vid kirurgavdelning 51 på Sunderby sjukhus.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-10-02 06:00
På de tre kirurgavdelningarna 51, 52 och 53 på Sunderby sjukhus i Luleå har de anställda under många år krävt mer personal.
Lena Söreke berättar att anställda tar bloddtryckssänkande mediciner och att många har stressrelaterade sjukdomar. Vissa dagar hinner de inte ens gå på toaletten.
- Personalen här har under en lång tid ansträngt sig till det yttersta för att patienterna inte ska behöva märka någonting. Det är nästan så att vi bromsar in stegen precis innan vi kliver in i salen för att de inte ska se hur stressade vi är, säger Lena Söreke.
De har väntat på att situationen ska förbättras.
- Just när man tror att det inte kan bli mycket jävligare, då blir det det, säger Lena Söreke och syftar på sparbeskedet.
100 anställda måste gå varav, 50 till 60 i den opererande verksamheten.
- Jag kan inte se hur det ska gå ihop, säger hon.
Uppgiven stämning
Stämningen bland dem som arbetar på kirurgavdelningarna var minst sagt låg under onsdagen.
- Jag vet flera som har gått hem och gråtit för de orkar inte längre. Folk börjar prata om att säga upp sig.
Lena Söreke har förståelse för att landstinget måste spara men frågar sig om det inte går att spara någon annanstans än i en redan hårt pressad verksamhet?
- Stafettläkarna. Erbjud dem en fast tjänst och ta bort alla dessa förmåner, bilar och boenden som de får. Det vore intressant med en uträkning på det.
Det är fler som är upprörda. Agneta Gustafsson, nattsjuksköterska på akuten, och Karin Hedlund, nattsjuksköterska på akutvårdsavdelning 33, reagerar på att de blir belagda med ännu mer helgtjänstgöring.
- Arbetsglädjen försvinner och vi känner oss utnyttjade. Vi nattarbetare får ännu mer inskränkt privatliv då de lägger på oss mer helgtjänstgöring, säger Agneta Gustafsson.
"Bomben briserade"
Besparingskraven beskriver de som "en bomb som briserade". De borde ha informerats om att det skulle sparas pengar och få komma med förslag.
- Vi undrar hur arbetsgivarens människosyn är. Hur ser de på oss när de kör över oss på det här viset? Vi ska ha ett gott bemötande gentemot patienten men hur bemöter arbetsgivaren personalen? säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om