Centrum mot våld – mottagningen för de i behov av råd och stöd

Har din vän börjat bli allt mer isolerad eller kommer din ungdom hem med blåmärken efter att hen umgåtts med sin partner? Freda-mottagningen i Luleå finns inte enbart för våldsutsatta, även anhöriga kan få stöd och råd.
– Det är främst kvinnor, men vi ser också en ökning av män som kontaktar oss, säger enhetschefen Ingrid Johansson Hornberg.

Ingrid Johansson Hornberg, enhetschef på centrum mot våld vid Luleå kommun.

Ingrid Johansson Hornberg, enhetschef på centrum mot våld vid Luleå kommun.

Foto: Robert Johansson

Luleå2025-03-12 00:01

Både kvinnor och män, samt ungdomar mellan 15-18 kan söka stöd hos Freda-mottagningen om de blivit utsatta för våld av en partner.

Under 2024 kontaktade 159 våldsutsatta mottagningen, 13 män och 146 kvinnor.

Freda-mottagningen mot våld i Luleå erbjuder samtalsstöd och rådgivning. De som arbetar där är socionomer med vidareutbildning i våld i nära relationer.

– Det handlar om att hitta strategier för att förstå vad man faktiskt varit med om. Det är väldigt många som inte förstår att det faktiskt är allvarligt våld de blivit utsatta för när de kontaktar oss, för det är så normaliserat för dem, säger Ingrid Johansson Hornberg, enhetschef på centrum mot våld vid Luleå kommun.

undefined
Centrum mot våld i Luleå är samlingsnamnet för två mottagningar – FREDA-mottagningen och EQ-mottagningen. På dessa mottagningar kan du få råd och stöd kring våld i nära relationer. (Genrebild).

Centrum mot våld har även en samtalsmottagning, EQ, som ger stöd till den som har svårt att kontrollera sin ilska och/eller har använt någon form av våld i en nära relation.

– Vi pratar mycket om att lära sig identifiera och känna känslor. Vi har inte som krav att man ska ha varit våldsam, utan det kan handla om att när man blir känsloladdad så blir man arg. Man får lära sig att lära känna sina känslor, förstå dem och se sina egna mönster och hitta strategier för vad jag kan göra istället när det börjar dra igång i mig.

42 personer har sökt EQ-mottagningen år 2024, 8 kvinnor och 34 män.

– Det här är inget program som man tvingas att gå via kriminalvården, utan detta är något man själv väljer att göra för att man vill förändras. Det finns något väldigt starkt och viktigt i det och jag tänker att det är där vi också måste jobba mycket för att komma till rätta med det här bekymret, säger Ingrid Johansson Hornberg.

Även som anhörig till en person som blir utsatt finns det stöd och rådgivning att få via mottagningen.

Rådet till anhöriga som misstänker att en person i deras närhet blir utsatt för våld i sin relation är att prata om det utan att värdera eller skuldbelägga.

– Säg: Jag ser de här sakerna, exempelvis att han eller hon är argsint mot dig, skriker på dig eller jag upplever att du har slutat vara med dina andra kompisar. Prata om det: Är du utsatt för våld? Det är viktigt att man pratar om vad man faktiskt ser, och är man osäker på hur man ska bemöta sin närstående så kan man kontakta oss, säger Ingrid Johansson Hornberg.

Hit kan du vända dig

Vid akuta situationer eller behov av skydd, ring polisen på 112 eller socialtjänsten i din kommun.

FREDA-mottagningen: Telefon 0920-45 42 22 eller mejl freda@lulea.se

EQ-mottagningen: Telefon 0920- 45 43 98 eller mejl eq@lulea.se

Kvinnojouren Iris: Telefon 0920-22 22 23, mejl iris.lulea@roks.se

Tjejjouren Iris: Telefon 0920-22 22 23, mejl tjejjoureniris@roks.se. På hemsidan finns en stödchatt: https://rokstjejjourer.se/jourer/tjejjouren-iris

Tjejjouren Luleå: Telefon 070-306 08 80. Det finns även en chatt som du hittar på hemsidan, https://www.unizonjourer.se/tjejjourenlulea/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!