Här fick stjärnkocken högsta betyg

Stjänkocken Peter J Skogström får högsta betyg för sin lasagne av eleverna på Hertsöskolan. I går gästspelade Årets Kock-vinnaren 2006 i skolköket.- Det var jättegott, säger Emina Barucija, 15, i klass 8 B.

Årets skolmat - lasagne.

Årets skolmat - lasagne.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-04-22 06:00
Hertsöskolans kök hade finfrämmande under tisdagen. En av landets främsta kockar gästade Luleå och Hertsön för att laga den maträtt som utsetts till årets skolrätt, lasagne smaksatt med pepparrot samt sallad på äpple och gurka.
Fem av Sveriges främsta kockar deltog i tävlingen om titeln "Årets Kock i skolan" och tävlingen vanns alltså av Tom Sjöstedt med lasagne, Peter J Skogströms förslag en orientburgare föll också många röstningsberättigade i smaken (båda recepten hittar du i faktarutan).
Skolmaten under lupp
Under senare år har skolmaten satts under lupp.
Ett av syftena med tävlingen är att skapa ett givande samarbete mellan några av landets stjärnkockar och skolkökspersonal där tips och erfarenheter från båda håll kan inspirera till nytänkande både i skolkök och restauranger.
- Det är jätteviktigt med god skolmat och det är inte så svårt att skapa vällagad skolmat, säger Peter J Skogström.
Han och de fyra anställda i skolköket drog igång strax efter klockan sju på morgonen. 10.30 serverades den första skollunchen. På Hertsöskolan läggs 28 kronor per skolmåltid.
Nya influenser
- Det är mycket bra. Jag vet skolor som bara har sju kronor per måltid. Jag har ett storkök i Skåne där jag serverar cirka 700 luncher varje dag och de kostar 28 kronor. För de pengarna kan man laga god och bra mat.
Peter J Skogström menar att alla tjänar på ett gästbesök av den typ han gjorde i skolköket på Hertsön.
- Alla behöver nya influenser, det är så lätt att det går rutin i det mesta man gör. Jag har fått inspiration av att vara här, inte minst av den specialmat som Maria (Tjäder, NSD:s anmärkning) lagar och jag hoppas att de fyra duktiga som jobbar här har fått inspiration av mitt besök. Jag har blivit väldigt väl mottagen här i Luleå. Jag försöker vara ödmjuk och ingen Gordon Ramsay (Elaka kocken i tv, NSD:s anmärkning).
Att elever kan vara kräsna är Peter J Skogström medveten om.
- Fast då får man utbilda eleverna i vad som är bra mat och förklara det. Sedan är det ju så att man kan inte gilla all mat. Barn är väldigt ärliga när det gäller mat. Det här projeketet med bra skolmat gillar jag och jag har varit med i det i två år.
"Ta hjälp av konsulter"
Han anser också att kommunerna bör satsa på skolmaten och personalen.
- Alla behöver förnya sig och kommunerna bör satsa på internutbildningar och ta hjälp av konsulter som mig. Det är viktigt att höja statusen på jobbet som de gör.
Lokalproducerat är ett annat nyckelord för stjärnkocken.
- Det viktiga är att barnen äter mer och bättre mat i skolan.
Maria Tjäder har arbetat tre år i köket.
- Besöket av Peter var jättebra, spännande.
Så var det då dags för examen i skolmatsskolan.
"Jättegott"
NSD bad Jesse Laitamaa, 14, Eikarik Tin Maung, 14, Alejandra Rizo, 15, och Emina Barucija, 15, betygsätta lasagnen.
- Jättegott. Pastan var god, perfekt helt enkelt. Den smakade också litet citron. Lasagne är min favoriträtt, säger Emina Barucija och får medhåll av de andra.
Jesse Laitamaa kan inte bestämma sig för vilket som är hans favoriträtt.
- Jag tycker att allt är gott. Allt utom sallad.
Årets skolmaträtt
Lasagne smaksatt med pepparrot samt sallad på äpple och gurka, komponerad av "Årets kock i skolan" Tom Sjöstedt.
Ingredienser 10 portioner
800 g nötfärs
200 g gul lök, skivad
100 g morot, riven
10 g vitlök, pressad eller riven
Smör, till stekning
1 kg tomater, krossade på burk
200 g chilisås
2 dl köttbuljong
50 g pepparrot, färsk, riven eller på tub
1 l Arla Köket crème fraiche gourmet äpple & pepparrot
Lasagneplattor
200 g riven ost, gratäng
Salt och svartpeppar
Äpple- och gurksallad
300 g äpple, syrligt, skalat
200 g gurka, skalad
10 g dill, grovhackad
1,5 tsk äppeljuice, koncentrerad
1,5 tsk citronsaft, färskpressad
salt och svartpeppar

Gör så här
Stek färs, lök, morot och vitlök i smör. Rör i tomater, chilisås och buljong. Koka upp och låt sjuda ca 5-10 min. Tillsätt pepparrot och smaka av med salt och peppar.
Varva köttfärssåsen med crème fraiche och lasagneplattor. Avsluta med lasagneplattor, köttfärs och ost.
Grädda i ugn på 175° i cirka 35 minuter.
Skär äpple i grova tärningar och skiva gurka i slantar. Blanda med resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Serveringsportion ca: 400 g.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om