Här får pälsklingen nosa på det ljuva livet

En del kommer för att träna stela leder i poolen, andra vill göra kanonkulan. Några får klorna klippta medan andra lyxar till det med en blåbärsinpackning. Följ med in till hundarnas egen resort – Råneå hundspa.

Mys. Smurfan kom till paula Rosendahl för ett år sedan, som omplaceringshund.

Mys. Smurfan kom till paula Rosendahl för ett år sedan, som omplaceringshund.

Foto: Ida Folkesson

Luleå2018-03-11 13:56

När man kliver in i den stora salongen i Råneå möts man allt som oftast av Smurfan – en sjuårig spavärdinna med ett brokigt livsöde.

– Jag tog hand om henne för ett år sedan. Hon var en av 25 hundar som hittades i en gammal ladugård, sjuka och frusna. Hälften av hundarna överlevde inte, men Smurfan hade tur, säger Paula Rosendahl och kramar om den lilla pälsbollen.

– Hon har en lugnande inverkan på våra gäster.

Paula Rosendahl har drivit Råneå hundspa i sex år. Det började som en ren rehabinrättning eftersom hon utbildat sig till hundfysioterapeut och tyckte att en pool för vattenträning behövdes. Men allt eftersom utökades verksamheten med pälsvård och butik med hälsokost och produkter för hundar.

Till spaet hittar en och annan katt och kanin, men de allra flesta kunderna är hundar. Dagens första är snart ettåriga Nala, en redan prisbelönt gråhund som glatt tassar in i lokalen tillsammans med husse Joakim Gard för att bli fin inför helgens utställning.

Paula Rosendahl bekräftar att med utställning i faggorna blir även kunderna på hundspaet fler. Till och med ur jakthundraserna.

– Jodå. En av gubbarna är på spa med hunden och får den tvättad och fönad innan och så går den och vinner rosett. Då får jag fler jakthundar som kunder inför nästa utställning, säger hon och skrattar.

När schamponeringen tar sin början är Nala inte lika nöjd med situationen utan blickar olyckligt över badkarskanten.

Spaet erbjuder bland annat inpackningar med lera, blåbär och aloe vera men för Nala står en keratinbehandling på menyn.

– Pälsen ska bli fluffig, säger Paula Rosendahl och lyfter över Nala till behandlingsbordet där hon blir fönad och borstad – något spetsen verkar uppskatta betydligt mer än badet.

– Det är viktigt att man har koll på hur hundarna ska se ut. En del ska ha fluffig päls, en del slät och mjuk, en del ska ha päls som ligger i motsatt riktning. Det får inte bli fel på utställningen. Det gäller att ha en kreativ ådra i yrket, speciellt när man tar emot hundar som ska klippas.

Efter en snabb kloputsning med beröm för gott uppförande avslutar Paula Rosendahl med några spritsar cologne.

– Rulla dig inte i något innan utställningen nu, förmanar hon när Nala glatt skuttar ut för att visa upp sitt nypiffade jag för husse.

Nästa kund är fyra år gamla amstaffen Nea som kommer en gång i veckan och simmar i bassängen.

– Nea har artros i tårna på en tass och får simma för att hålla den i schack, berättar matte Alexandra Jönsson.

Nea får en snabbdusch och är så ivrig att det spritter i benen på henne medan matte knäpper flytvästen. Det blir en språngmarsch upp längs rampen och ett långdyk värdigt Esther Williams ut i det azurblå vattnet.

– Poolen kräver en hel del underhåll, säger Paula Rosendahl och pekar på det överdimensionerade reningsfiltret som sväljer vinterpäls för brinnande livet.

– Men jag är jättenoga. Vattnet här är förmodligen renare än i många badhus.

Nea paddlar lyckligt runt poolen i sprintfart.

Efter en kvarts träning får Nea duscha och gå till relaxen för att ligga en stund på vibratorbädden som stimulerar muskler och leder.

– De allra flesta som kommer hit till poolen behöver inte rehabilitering utan ser det som förebyggande friskvård för hundarna. Och så vill man unna dem något roligt som gör gott, berättar Paula.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om