Här får mammor hjälp med amningen – "Norrbotten har legat efter"

Det har funnits i exempelvis Umeå och Skellefteå en längre tid. Nu har den första amningsmottagningen i Norrbotten öppnats.
– Jag har kämpat för det i många år, berättar en av eldsjälarna; barnmorskan Christina Wallbäcks.

"Vi fick superbra råd om position och teknik. Och hon fick då i sig mat, så det är godkänt för både henne och mig tänker jag", säger Noa-Ristin Lagerqvist från Gällivare.

"Vi fick superbra råd om position och teknik. Och hon fick då i sig mat, så det är godkänt för både henne och mig tänker jag", säger Noa-Ristin Lagerqvist från Gällivare.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2024-10-27 00:01

Det kan göra ont, det kan vara svårt att hitta rätt vinkel, det kan vara så att barnet mest skriker och inte verkar fatta nånting av jordelivet. Barnmorskan Christina Wallbäcks har sedan juni 1998 mött nyblivna mödrar på alla de vis, men det finns en del av mödraskapet hon brunnit lite extra för att hjälpa till med – amningen.

– Jag har lyft den här frågan på vartenda medarbetarsamtal många år – att vi behöver en amningsmottagning. Vi har legat efter då det finns i Umeå, Östersund, Skellefteå och så vidare sedan tidigare, men inte här i Norrbotten.

undefined
Christina Wallbäcks har kämpat i flera år med att få till stånd en amningsmottagning i Norrbotten.

I mitten av oktober slog de upp portarna. Christina Wallbäcks och utvecklingsbarnmorska Marie Strand hade blåst ballonger, hällt upp cider och fyllt skålar med geléhjärtan, nu skulle här firas.

– Egentligen startade vi lite i smyg redan i våras men då var det lite lösare former. Nu har vi fått det här rummet, rum 610 högst upp i hotell Vistet på Sunderby sjukhus, där vi kommer hålla till. Det är bokade tider som gäller och vi har telefontid tisdagar och torsdagar.

undefined
Några av hjälpmedlen på mottagningen.

Varför behövs det en amningsmottagning?

– Det behövs för att alla som ammar ska få stöd när det behövs. BVC har jättebra stöd men det är många som inte kommer vidare i processen när de ska amma. Det låser sig lätt.

Måste man amma?

– Man måste inte alls amma. Däremot är det viktigt att man får information om vad amning innebär, vad det finns för fördelar med amning för mor och barn och utifrån det fattar ett eget beslut. Det kan ju finnas sånt i ens egna liv som gör att nackdelarna väger över, och då gäller det att känna efter vad som känns rätt för en själv och få stöttning i det också.

undefined
Så här ser det ut på amningsmottagningen.

Christina Wallbäcks har gått en extra utbildning i amningsstöd och ser fram emot att hjälpa kvinnor framåt.

– Det är ju för hela länet det här, och vi kommer även kunna finnas digitalt så att vi via videosamtal kan ha kontakt med mammor som kanske har svårt ta sig hit.

Att amningen strular kan bero på många olika faktorer.

– Barnet kanske inte får ett nog stort tag om bröstet, det kanske inte ligger i ett optimalt läge. Sedan kan det göra ont för mamman, mycket på grund av att barnet just inte har rätt grepp. 

undefined
Ibland kan det behöva visas med en icke levande bebis och ett konstgjort bröst.

Stress är en annan faktor som påverkar flödet i amningen.

– Stress frisätter adrenalin som i sin tur bromsar oxcytocinet som är det ämne som gör att mjölken kommer ut. Så stress och amning är inte goda kompisar.

När vi är på besök på Sunderby sjukhus amningsmottagning är Noa-Ristin Lagerqvist på plats med sin sju veckor gamla bebis. 

– Men egentligen är hon inte ens född än. Hon kom i vecka 30.

undefined
Noa-Ristin Lagerqvist är en av de mammor som fått hjälp på mottagningen. "Vi fick superbra råd om position och teknik" berättar hon.

Det har varit omtumlande veckor för den lilla familjen på tre. 

– Hon har fortfarande sonden kvar för hon orkar inte äta alla mål för hon har inte riktigt styrkan än. Men vi övar på med amningen och tekniken. Det är lite svårt när det är ens första barn.

Har det varit någon sorts stress kring amningen?

– Jamen absolut blir det stress, man vill ju bara att det ska funka. Jag känner också att man inte pratar så mycket om att det kan vara svårt med amningen, jag hade då ingen aning om det. 

undefined
Noa-Ristin Lagerqvist har tillsammans med sju veckor gamla dottern fått råd av Christina Wallbäcks.

Noa-Ristin är glad att amningsmottagningen finns. Hon bokar in ytterligare en träff till veckan därpå.

– Det är så skönt att få komma hit och få stöd och tips. Vi fick superbra råd om position och teknik. Och hon fick då i sig mat, så det är godkänt för både henne och mig, tänker jag. 

undefined
"Vi fick superbra råd om position och teknik. Och hon fick då i sig mat, så det är godkänt för både henne och mig tänker jag", säger Noa-Ristin Lagerqvist från Gällivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!