Här får folkinitiativet folkets stöd: "Emot storskolor"

Folkinitiativets förslag i folkomröstningen har ett starkt stöd i Gammelstad, där två skolor hotas av nedläggning.

Karin Bergdahl anser att skolan är en stor anledning när en barnfamilj bestämmer sig för var den vill bo.

Karin Bergdahl anser att skolan är en stor anledning när en barnfamilj bestämmer sig för var den vill bo.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2020-11-05 17:00

Dagarna före folkomröstningen talar vi med ett tiotal föräldrar och pedagoger vid Öhemskolan, som tillsammans med Mariebergsskolan planeras stänga.

Kommunen vill samla alla elever och bygga en ny F–9-skola vid Stadsöskolan.

undefined
Björn Karlsson har varit starkt kritisk mot Framtidens skola ända sedan förslaget presenterades för första gången.

Samtliga vi kontaktar säger att de är emot större skolor och längre resväg för elever. Vissa vill vara anonyma, men inte Björn Karlsson. Tidigare hade han sina barn på Kyrkbyskolan, men den är nu stängd.

– Jag har varit kritisk till planerna på centralisering ända från starten. Det har varit svaga underlag och skötts dåligt. När barnen flyttade till Öhemskolan var det kaos första tiden. Och ta bara det faktum att av de tre mindre skolorna i Gammelstad så var Kyrkbyskolan i bäst skick. Ändå bestämde man att stänga den först.

Karlsson fortsätter:

– Jag tror inte ett dugg på att det blir bättre för barnen i stora skolor. Och jag tror att kommunen mister många duktiga lärare. Innan man fått verksamheten att fungera på stora skolan så kommer många av pedagogerna att ha gett upp och slutat.

undefined
Skeptisk till kommunens kalkyler, det är Joel Sundholm.

Joel Sundholm passerar Öhemskolan med barnvagn.

– Det är bra att det finns små skolor, både för byar och i stadsdelar. Det är kortare resväg och barnen får närmare till kompisar. Sedan tvivlar jag på kommunens kalkyler. Det känns som att det tar lång tid innan man får ekonomi på det när man väljer att bygga nytt hela tiden, säger han.

undefined
Pedagogen Berith Auland och fritidspedagogen Anna Fallström Eriksson vill inte att alla elever ska samlas i en storskola i Gammelstad.

Berith Auland arbetar som pedagog vid Öhemskolan.

– Jag kommer att rösta på folkinitiativets förslag. Jag stödjer tanken på mindre enheter, både för förskola och skola. Det blir mindre stök och tystare miljö, säger hon.

Fritidspedagogen Anna Fallström Eriksson passerar när vi gör intervjun.

– Jag tycker att båda förslagen är luddiga, men jag är helt emot storskolor. Vår skola är sliten och trång och det skulle behövas byggas nytt. Men då vill jag se en ny, liten skola, säger hon.

undefined
Karin Bergdahl anser att skolan är en stor anledning när en barnfamilj bestämmer sig för var den vill bo.

Karin Bergdahl har ett barn på Öhemskolan.

– För barnfamiljer är skolan en jättestor anledning till att man väljer att flytta till en stad eller ett område. Mindre skolor är mer familjära och barnen får känna sig mer sedda där, säger hon.

undefined
Andreas Wallin tycker att Hedskolan är en väl fungerande skola och tycker är synd om den ska stänga.

Även Hedskolan på Bergnäset ska läggas ned. Där väntar Andreas Wallin på att hämta sitt barn.

– Det här är en väl fungerande skola och jag förstår inte varför eleverna ska flyttas till Bergskolan. Det är inte långt mellan skolorna och det borde inte skilja något i möjligheter att rekrytera lärare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!