Astronautens förklaring till ljuspricken på himlen

Har du noterat en tydlig lysande "prick" på himlen den senaste tiden? Vi har frågat en riktig stjärna vad det kan tänkas vara.

Astronauten Jessica Meir är i Luleå för att få sin hedersdoktortitel vid LTU och passade på att besöka Teknikens hus och dess planetarium. Till höger Kristina Jonsson, Teknikens hus verksamhetschef.

Astronauten Jessica Meir är i Luleå för att få sin hedersdoktortitel vid LTU och passade på att besöka Teknikens hus och dess planetarium. Till höger Kristina Jonsson, Teknikens hus verksamhetschef.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-11-12 19:11

Kanske har även du noterat att det är en ljusstark prick på himlen, inte särskilt högt upp och i sydlig riktning.

När vi kontaktar Teknikens hus, som kan det här med vårt solsystem, har vi turen att verksamhetschefen Kristina Jonsson befinner sig bredvid svenskamerikanska astronauten Jessica Meir som är i Luleå för att få sin hedersdoktortitel vid Luleå tekniska universitet. Astronauten sommarpratade i år och berättade om sina upplevelser vid den flera månader långa vistelsen på rymdstationen ISS och hennes drömmar om att bli den första kvinnan på månen. Jessica Meir är en av 17 utvalda astronauter som har chansen att åka till månen under 2024.

Med viss reservation att det kan handla om diverse flygting som skulle kunna lysa, och luras, handlar det enligt Jessica Meir om den största planeten i vårt solsystem. Och hon borde veta.

– Jag vet att det går bra att se Jupiter nu. Jag var nyligen i Dubai och då såg jag den från öknen, säger Jessica Meir.

Nu i november, och lite längre fram än så, går det utmärkt att se Jupiter från andra platser än Dubai. 

– Det är nog inte så knepigt att slå fast att det är Jupiter. Det brukar vara det ljusaste man ser, säger Dan Kiselman, astronom och sekreterare vid Svenska astronomiska sällskapet.

Planeten går att se även när det inte är helt mörkt tack vare dess skarpa sken. Och när det knappt går att se några stjärnor på himlen så lyser Jupiter klart ändå.

Det tar Jupiter tolv år att snurra ett varv runt solen. 

– Nu kommer den år för år komma högre upp på vår himmel och det kommer bli lättare och lättare att observera den, säger dan Kiselman.

Det är flera faktorer som gör att Jupiter är så tydlig på himlen.

– Jupiter lyser för att den är solbelyst och hur ljus pricken blir beror på tre saker, kan man säga. Dels hur stor planeten är, dels hur långt borta den ligger och dels hur bra den reflekterar ljus. Jupiter är den största planeten och är täckt av moln vilket reflekterar ljus bra. Den ligger ju långt borta men inte om man jämför med de andra stora planeterna, säger Dan Kiselman.

Jupiter är största planeten i vårt solsystem, dess totala massa är 2,5 gånger så stor som övriga planeter är tillsammans.

– Det är en planet som drar till sig ögonen. När folk undrar vad det kan vara är det alltid Venus eller Jupiter, säger Dan Kiselman.

Venus går dock inte att se i Norra Norrland just nu, enligt astronomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!