Den 30 september stängde Återvinningsmarknaden på Kronan. Nya återvinningscentralen Risslan är planerad att öppna i december och fram till dess finns det andra ställen att lämna in saker på, ett av dem mitt i stan. Returpunkt centrum ligger på Köpmantorget och startade som ett tvåårigt kommunalt projekt i fjol. Där tar man emot såväl avfall i mindre mängd som saker till återbruk.
– Vi har märkt en ökning av inlämning här sedan man stängde på Kronan, främst av kläder. Men man kan inte komma med hela släpvagn, det rymmer vi inte och man får inte köra bil in på torget. Vi brukar säga att man kan lämna in det man själv lyckas bära, säger Fredrik Kummu Nilsson som är en av åtta anställda.
På Returpunkten finns second hand, cykelbibliotek, avfallshantering, återbruk och skrädderitjänster, allt för att främja cirkulär ekonomi och delande.
– Målet är att folk ska förstå nyttan av att återanvända saker istället för att köpa nytt, säger Erika Ölund som jobbar på klädsidan.
Nu drivs det här i projektform, men kan verksamheten bli lönsam?
– Svårt att säga, men vi hoppas ju på en fortsättning. Antingen via kommunen eller att det kommer in privata aktörer som ser att det här ligger i tiden, säger Ölund och kollegan Astrid Nordbrandt fyller i:
– Vi har runt 300 kunder per dag. En av de som var in nyligen hittade en herrkavaj hon gärna ville köpa men som var för stor, så nu ska vi sy om den lite. Det viktiga är att ju den kan leva vidare.
En som gärna handlar på second hand är Jennifer Altenburg.
– Det har blivit lite av en sport. Man kan fynda guldkorn och hoppas alltid hitta bättre och roligare grejer. Det finns en blandning av saker här. Man kan hitta sånt man inte ens visste fanns, berättar hon.
Av Returpunktens två ingångar leder den ena rätt in till kläderna och den andra till grejerna. Ett hörn har helt gratis saker som man får ta med sig max fem stycken av per tillfälle. En annan gratis del är cykeluthyrningen. Kommunen vill att fler väljer cykel före bil så här kan man hyra både lådcyklar, vanliga cyklar och eldrivna.
– Det har blivit riktigt populärt. Man kan hyra cykel i upp till 12 dagar per gång, berättar Fredrik Kummu Nilsson och hjälper en kund som loggat in i appen där man registrerar sig.
Kunden vill inte vara med på bild men vandrar tydligt nöjd ut ur butiken med ett stycke elcykel i händerna.