En solkraftspark i Luleå borde vara ett säkert kort med tanke på att staden så gott som alltid placerar sig bra i Solligan. Den senaste veckan har Luleå klättrat till tredje plats i SVT:s sammanställning över soltimmar. Etta ligger Svenska högarna utanför Stockholm.
Luleå som ett säkert ställe för mycket sol låg också bakom Luleå energis satsning på solceller intill avfarten mot Sunderby sjukhus. På fältet ska placeras drygt tre tusen solpaneler riktade åt söder. Det speciella med solpanelerna är att de solpaneler som ska användas kan ta emot ljus både uppifrån och underifrån. Det är samma teknik, bifacial teknik, som används i de solpaneler som finns på taket på Luleå energis kontorsbyggnad i Porsödalen.
Genom att energin kan tas upp både underifrån och uppifrån kan även det ljus som reflekteras från snön under vinterhalvåret komma till nytta.
– Det fungerar väldigt bra på våra breddgrader, där solljuset reflekteras i snön och solen står lågt, sa projektledaren Sofia Antonsen till Norrbottensmedia i mitten av januari när det stod klart att arrendeavtalet för fältet var i hamn.
– Vi har testat på vårt eget hus och effekten i februari är lika stor som i juli. Det fungerar oväntat bra.
Just nu är det uppehåll i bygget som startade i början av juni..
– Det är uppdelat i olika faser och just nu väntar vi på fundamenten till solpanelerna ska börja pålas ner i början av augusti. Sedan ska solpanelerna monteras. Invigningen kommer att ske i början av september, berättar Sofia Antonsen.
Hon bedömer att det i dagsläget finns ungefär tio solkraftsparker i Sverige.
– Solkraft blir mer och mer tillgängligt och det sker mycket byggen både i Sverige och globalt. Parken kommer att vara en av de nordligaste tillsammans med en privatägd anläggning i Pajala.
Anläggningen kommer vid 97:an är budgeterad till sex miljoner kronor. Luleå energi har fått ett bidrag på 1,2 miljoner kronor från länsstyrelsen. I solkraftsparken kommer att kunna produceras elektricitet till 40 eluppvärmda villor eller för att förse 120 villor med hushållsel under ett år.
Entreprenör för solkraftsparken är bolaget Svea solar.
– Vi samarbetar med både Luleå energi och Skellefteå kraft och flera elbolag i Norrland är på gäng, berättar styrelseordföranden Björn Lind.
– Det är klart att vi i Norrland inte får riktigt lika hög produktion på våra solpaneler, men det kompenseras till en del av de långa dagarna sommartid, förklarar han.
Marianne Westin