Här brinner de för barnlitteraturen
De kommande veckorna är barnböckerna i fokus i stadsbiblioteket ochi konsthallen på Kulturens hus i Luleå. - Vi vill väcka lusten att läsa, skriva och fantisera, och samtidigt ge barnenchansen att utveckla sina ordförråd, säger Kristina Sandström, stadsbiblioteket.
Ingela Ögren Weinmar, konsthallen, Kristina Sandström, Luleå stadsbibliotek, Anneli Morian, kulturskolan och Ann Sidén, kulturskolan, brinner för barnlitteraturen.FOTO: Åsa Stubbfält
Foto: Åsa Stubbfält
Evenemanget innehåller bland annat sagostunder, besök av olika barnboksförfattare och illustratörer, tipsrundor, tävlingar, utställningar och en öppen bildverkstad där det finns möjlighet att skapa egna bokomslag och illustrationer.
Skolklasser medverkar
Material som olika skolklasser har gjort finns på plats för allmänt beskådande.
I tisdags ordnade stadsbiblioteket boksläpp för klass 4 A, Nya läroverket, som gjort egna böcker, och på fredag visas bokomslag som eleverna från klass 2 A och 2 B på samma skola har skapat.
- Att visa barnen bilder som andra barn har gjort väcker deras eget skapande till liv. Det är så roligt att se när deras kreativitet flödar, säger Ingela Ögren Weinmar, som är expert på just konst.
I år riktar arrangörerna i Luleå, som representerar hela Norrbotten, uppmärksamheten extra mycket mot just illustrationerna i böckerna.
I konsthallen finns en utställning med bilder av olika barnboksillustratörer och under de tre kommande söndagarna är lokalen bildverkstad för besökare. Detta under ledning av konstpedagoger som Jonas Burman och Anna Bengtsson, som båda illustrerat ett antal populära barnböcker.
Stor betydelse
- Bilderna i barnböckerna har en oerhört stor betydelse för barnens inlärning. Bilderna är det som barnen först tittar på, innan de läser texten. Samma sak gäller vuxna, men på barn märks det extra tydligt, säger Ann Sidén, kulturskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!