Under 2018 fastnade 15 277 fortkörare i fartkameror efter vägarna i Norrbotten. Allra flest fartsyndare fastnade i kameror efter E4 mellan Sangis och Nikkala, hela 886 bilister bötfälldes.
De fartkameror som fångar flest fortkörare i Luleå är de två som sitter på väg 616 i Gäddvik. Där var det 829 personer som bötfälldes under 2018. Kamerorna i Gäddvik sattes upp 2014 och boende vid vägen upplever, trots allt, att kamerorna har gett effekt.
– Det har blivit betydligt bättre. Det har blivit lugnare trafik, för det är ju svåra korsningar, säger Thomas Björk, som har bott i Gäddvik i 30 år.
Tros det är det många som kör för fort efter vägsträckan.
– Det har väl varit en av de mer lönsamma kamerorna för trafikverkat, vad jag förstår, säger Thomas Björk.
Helena Hedström har sitt hus i Gäddvik nära den fartkamera som är vid körfältet in mot Luleå.
– Jag tycker nog att det har tagit ned hastigheten framför allt in mot stan. Så det har blivit lättare att komma ut på vägen framför allt när det är rusningstrafik så är det lägre hastighet. Den som sitter när man far ut från stan, där upplever jag att bilarna kör sakta förbi fartkameran men sedan gasar man på. 70-skylten är nedanför backen men redan när man har passerat fartkameran börjar man öka, säger Helena Hedström.
Hon upplever att det är många som trots allt kör fort efter vägen men som bromsar in vid fartkameran.
– Vid fartkamerans om är alldeles vid mitt hus där kan jag höra många som precis vid fartkameran trampar in bromsen så det bara vrålar i bilarna, säger Hedström.
Bilderna från kamerorna hamnar hos polisens ATK-sektion i Kiruna. ATK står för automatisk trafiksäkerhetskontroll. Anders Drugge som är chef för sektionen berättar att vägsträckor med kameror har en betydligt lägre andel fortkörare än andra vägar.
– När vi tittar på utfallet från radarn så ser vi att nästa oavsett vilken sträcka så ligger andelen som kör för fort på under två procent och det är en otroligt låg siffra. Om vi tittar på en sträcka där vi inte har ATK så ligger andelen som kör för fort på 40 procent.
Anders Drugge berättar att det är 35 procent av de som fotograferas av fartkamerorna som bötfälls och att systemet inte är anpassat för motorcyklar.
– Det här ATK-systemet vi har idag är inte avsett för motorcyklar. Registreringsskylten sitter där den sitter och förarna har hjälm på sig så att fastställa identitet är omöjligt.