Här blir två nya boenden för funktionshindrade

Det planeras för byggnationer av nya grupp- och stödboenden i Luleå som ska stå klara 2017. Den totala budgeten för båda projekten är drygt 41 miljoner kronor.

GAMMELSTAD. Så här ska gruppboendet i Gammelstad se ut.

GAMMELSTAD. Så här ska gruppboendet i Gammelstad se ut.

Foto: Luleå kommun

LULEÅ2016-05-18 15:35

Det planeras för ett gruppboende för funktionsnedsatta i Gammelstad (Ektjärn) på 593 kvadratmeter och sju lägenheter plus en personadel. Det gruppboende som finns där i dag, med fyra lägenheter, ska rivas.

– Vi kollade om det gick att bygga ut men det är för lågt till tak. Så vi river den gamla och bygger en ny som är mer tillgänglig. Byggnaden är gammal och som det är nu funkar det inte med rullstol, ett problem som vi har generellt sett på många ställen, säger Cecilia Bergenudd, projektledare på Luleå kommuns stadsbyggnadsförvaltning.

Projektbudgeten är på 14 miljoner och ska täcka projektering, rivning och entreprenadkostnader. Rivningen startar 1 juni och 1 augusti 2017 ska nya gruppbostaden stå klar.

På Lulsundet planeras det för ett ännu större stödboende på den plats där den gamla förskolan nu står. Ett stödboende är ett särskilt boende med målgruppen är psykiskt funktionsnedsatta.

– Den är i så dåligt skick att den rivs, säger Cecilia Bergenudd.

Till Lulsundet ska bland annat ett stödboende från Malmudden flyttas, eftersom det området ska exploateras. Lulsundets stödboende blir 1 248 kvadratmeter och får 14 lägenheter. Projektbudgeten landar på 27 miljoner kronor.

– Vi har använt ritningar från ett stödboende som vi har byggt på Kronanbacken, säger hon.

Rivningen av förskolan ska mest troligt genomföras under sommaren och själva bygget starta 1 september, med planerad inflyttning i november 2017.

Bakgrunden till byggandet av nya gruppbostäder är att socialförvaltningen är i stort behov av fler platser.

– Planen är att bygga ett gruppboende per år fram till 2020. De vi nu bygger är nummer sju och åtta, säger Cecilia Bergenudd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om