Här blir kyrkan rättvisemärkt

Nu kan Luleå domkyrkoförsamling kalla sig en kyrka för fairtrade.

Rättvisemärkt kyrka. Diplomeringen ägde rum i samband med en gudstjänst i Luleå domkyrka. Här ses Lill Lindström Lundgren och Mona Eriksson.

Rättvisemärkt kyrka. Diplomeringen ägde rum i samband med en gudstjänst i Luleå domkyrka. Här ses Lill Lindström Lundgren och Mona Eriksson.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2017-02-26 15:39

Diplomeringen ägde rum i samband med en gudstjänst i Luleå domkyrka på söndagen.

– Det är ett viktigt steg för oss och en del av det grundbudskap som kyrkan står för, människors lika värde och rätten att kunna försörja sig själv. Kyrkan kan aldrig stå för utsugande eller utnyttjande, säger Mona Eriksson, arbetsledare och pedagog vid Luleå domkyrkoförsamling och en av dem som arbetat med fairtradediplomeringen.

Kyrka för Fairtrade tilldelas församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Kortfattat förbinder man sig att använda och arbeta för spridandet av vissa rättvisemärkta produkter som exempelvis kaffe, te, choklad och fruktkorgar.

– Församlingen har jobbat ett tag för att kunna uppnå vissa kriterier och även med information och upplysning. Att lyfta frågor som hänger samman med fairtrade och rättviseperspektivet, att se våra medmänniskor. Nu tar vi nästa steg genom att jobba vidare med frågan, att öka medvetenheten och ställningstagandet, säger Mona Eriksson.

Hon betonar att arbetet med rättvisemärkta produkter inte har något med välgörenhet att göra.

– Det är en av de saker som är mest intressant med det här. Det är inte allmosor det handlar om utan helt enkelt att rättvist betala vad en vara faktiskt kostar.

Diplomeringen genomfördes av Lill Lindström Lundgren, från Skellefteå pastorat.

Luleå kommun har för övrigt varit certifierad som Fairtrade city sedan 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!