Här blir det andra bullar av

Bagaren Roger Holm vet precis hur den perfekta kanelbullens ska bakas. Massor med pärlsocker, smör och kanel ger den rätta smaken.

FAVORIT. En några dagar gammal kanelbulle som förvarats i en påse i skafferiet är vad Roger Holm gillar bäst Sedan ska bullen doppas i mjölk eller O´boy.

FAVORIT. En några dagar gammal kanelbulle som förvarats i en påse i skafferiet är vad Roger Holm gillar bäst Sedan ska bullen doppas i mjölk eller O´boy.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-10-03 10:11

Roger Holm driver klassiska Holms Konditori på Skurholmen.

På söndag uppmärksammans den svenska nationalbullen, det är dags för ”Kanelbullens dag” som organiserats sedan 1999.

”Kanelbullens dag” betyder normalt sett ett uppsving för bageribranschen men i år tillfaller dagen en söndag.

– Det betyder mycket. För oss hade det varit bättre om man satt dagen till första torsdagen eller fredagen i oktober.

Nåväl Holms och andra söndagsstängda konditorier får sälja en del ändå och sedan lanseringen av denna speciella bulles dag har mycket hänt.

– Första året bakade vi väl en plåt extra, nu blir det kanske tusen extra. Intresset har exploderat kan man lugnt säga.

Roger Holm betraktar kanelbullen som närmast en nationalsymbol.

Hur ska en god kanelbulle bakas?

– Det ska vara mycket smör och mycket kanel men det viktigaste är pärlsockret.

 Hur menar du?

– (skratt) Det ska vara massor med pärlsocker.

Hur äter du kanelbullen?

– För det första så får bullen gärna vara några dagar gammal om man förvarar den i en påse i skafferiet. Sedan doppar jag den i mjölk eller O´Boy. Det tycker jag är gott.

Den moderna kanelbullen skapades runt 1920. Då blev åter varor som ransonerats under det första världskriget, socker, smör, vetemjöl och kanel, tillbaka i butikerna igen.

Kanelbullens dag infaller alltså den 4 oktober Den är en årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt som då var projektansvarig för Hembakningsrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!