Här ber de utanför stadshuset

Islamska föreningen höll fredagsbön utanför stadshuset i dag. Här vill imamen Mohamed Amri samla muslimer ända tills församlingen får en större lokal.

NÖJD. Mohamed Amri var glad efter bönen. ”Vi försöker dra lite uppmärksamhet till att vi är här och att vi behöver hjälp” sa han.

NÖJD. Mohamed Amri var glad efter bönen. ”Vi försöker dra lite uppmärksamhet till att vi är här och att vi behöver hjälp” sa han.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-05-30 17:38

Regnet föll tätt över de nära 60 personer som samlades utanför stadshuset strax före 13 på fredagen.

Någon föreslog att bönen skulle hållas under taket vid stadshusets entré, men Mohamed Amri bad de troende att samlas mellan två skärmtak i den lilla parken intill stadshuset.

– Vi ska inte stänga vägen vid entrén. Vi vill inte störa, sa han.

Domkyrkans klockor slog samtidigt som fredagsbönen, veckans viktigaste bönestund för muslimer, startade med utrop. Fredagsbönen innehåller en predikan, och den här dagen talade Mohamed Amri om vad en muslim ska sträva efter.

– Att vara en fin människa och ha fin karaktär. Att visa att islam är ett fredsbudskap, sa han.

Efter bönen stod Mohamed Amri på sin röda bönematta och gav intervjuer. Han var nöjd med bönen. Lite frusen, men glad över att vara "ute i friska luften".

– Läget börjar bli akut. Vi kan inte vänta hur länge som helst, sa han om Luleåmuslimernas problem.

NSD har tidigare rapporterat om Islamska föreningens trångboddhet. Föreningen har en lokal på cirka 40 kvadratmeter, dimensionerad för högst 30 personer. I den samlas mellan 50 och 80 personer under fredagsbönen.

– Vi klarar inte av att ta emot så mycket folk, sa Mohamed Amri.

Imamen lyfte fram att antalet som vill be ökat den senaste tiden. Han tycker att Luleå kommun lyssnat på föreningen, men att det inte lett till någon förändring.

Därför planerar Islamska föreningen att hålla sina fredagsböner vid stadshuset ända tills något händer.

– Vi försöker dra lite uppmärksamhet till att vi är här och att vi behöver hjälp, sa Mohamed Amri.

Norrbottens islamska center arbetar för att bygga en moské på den tomtmark kommunen anvisat på Hertsön. Men det kan dröja.

– Vi får hoppas att den drömmen blir verklighet någon gång i framtiden, sa Mohamed Amri.

Lenita Ericson (S), ordförande i tekniska nämnden, ska nu försöka få ett möte med föreningen för att diskutera lokalfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om