Här är varorna som vi köper under pandemin

Detaljhandeln lever. Mitt i den pågående pandemin kan flera branschen se en ljusning. "Det verkar äntligen ha vänt för sporthandeln", säger Fredrik Josefsson, butikschef på Intersport Storheden.

”Vi skulle egentligen ha rest till USA på semestern, men pandemin fick oss att ändra våra planer. Nu är vi på väg till Kebnekaise", berättar Niclas och Vesa Locksén som köpte ny utrustning i Luleå.

”Vi skulle egentligen ha rest till USA på semestern, men pandemin fick oss att ändra våra planer. Nu är vi på väg till Kebnekaise", berättar Niclas och Vesa Locksén som köpte ny utrustning i Luleå.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2020-08-01 05:00

De senaste åren har konkurrensen varit tuff inom sporthandeln, vilket resulterat i att flera butiker runt om i landet har tvingats slå igen.

Nu visar ny statistik från HUI Research att en vändning kan vara på väg. Sporthandeln har sedan coronakrisen ökat sin försäljning med 17 procent. 

Fredrik Josefsson är butikchef och vice regionchef på Intersport tror att ökningen i Luleå kan vara än större - uppemot 20 procent.

– Vi upplever just nu en stark trend. Framför allt säljer vi mer av varor som vi normalt inte brukar sälja i sådana här kvantiteter. Kunder frågar efter hemmagym, cyklar, tält och fritidskläder. Sånt har vi förstås sålt förut, men inte den här omfattningen.

Fredrik Josefsson ser en koppling mellan en ökad efterfrågan och coronakrisen som under vintern spreds till Sverige.

– Egentligen är jag inte speciellt förvånad. Folk har minskat sitt resande framför allt utomlands och har blivit mer intresserade av friluftsliv. De söker alternativa semesternöjen och behöver tält till fjällvandringen eller att träna i en säker miljö i stället för på ett trångt gym.

En bit bort i butiken står Vesa och Niclas Locksén från Lerum. De går igenom sortimentet av friluftskläder.,

– Egentligen skulle vi just nu ha varit i USA, men pandemin fick oss att ändra våra planer. På sätt och vis gav det oss ett perfekt tillfälle att göra något annorlunda. Vi är på väg till Kebnekaise för att bestiga Sveriges högsta berg, berättar Vesa Locksén.

Sportbutiken på Storheden har upplevt en stark vår och har valt att inte korttidspermittera sin personal.

Efterfrågan efter nya fritidsaktiviteter är inte enda skälet till att den positiva trenden.

– Det handlar om flera faktorer, förklarar Fredrik Josefsson. En viktig bit är att vi har klarat omställningen som många andra branscher inom detaljhandeln redan gått igenom. I dag eftersträvar vi inte att ha alla våra varor i lager, utan hänvisar till vår e-handel och hjälper kunden att välja exempelvis tält. Det tar ett par dagar innan de får varan, men vi minskar våra omkostnader när vi inte längre behöver hålla med ett kostsamt lager.

Även inom försäljningen av byggvaror märks en corona-effekt. Statistiken för maj-juni visar på en byggboom i Sverige.

– Det är framför allt privatmarknaden som har ökat för vår del. Vi upplever inte samma utveckling i försäljningen till byggfirmor, säger Pernilla Martinsson på XL Bygg Stenvalls. 

– Vi har noterat en särskild ökning när det gäller impregnerat virke. Det verkar som många bygger en ny altan i sommar, inflikar Micael Larsson, platschef på Bygma (före detta Ångsågen).

I virkeslagret möter vi Elisabet Strömbäck som är ute efter att köpa impregnerade stolpar till en upphängning för en skulptur i trädgården.

Hon är inte förvånad över att höra att försäljningsstatistiken pekar uppåt i trävarubranschen.

– Vi kan inte resa utomlands på samma sätt som förut. Nu behöver folk andra saker att göra under semestern, säger Elisabet Strömbäck.

Hon är inte ensam i trävaruhallen. En bit bort står Dan Blomqvist och omsorgsfullt väljer ut regelvirke till fritidshusbygget i Björkön.

– För min del handlar det inte om någon coronaeffekt. Jag började bygga stugan under förra året. Jag är inte förvånad över byggboomen. Folk semestrar mer hemma i år och då får man genast idéer på saker som behöver göras.

Uppåt för handeln

Enligt HUI Research har handeln fortsatt sin ökning under sommaren. I juni noterar detaljhandeln en ökning med 7,6 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Daglighandel (mat) visar ett plus med 3,7 procent och sällanköpvaruhandeln med 8,9 procent.

Bland vinnarna utpekas trävaror, elektronik och sporthandel. Förlorarna finns främst inom kläd- och skohandeln som minskar med 18,9 respektive 25,4 procent.  

Den stora vinnaren är e-handeln som vuxit med 30,7 procent i juni jämfört med förra året. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!