Branden bröt ut för ett år sedan, den 31 juli, då en gnista från en skogsmaskin vid markberedning av ett kalhygge orsakade branden i Surahammars kommun.
SOS Alarm larmades av maskinföraren.
Oskar Stenberg är plutonchef på F 21 på den så kallade R 3-plutonen (räddning, röjning, reparation) och satt hemma i soffan när de dramatiska bilderna från branden spreds via tv och tidningar.
– Jag satt i soffan och tänkte: ”Varför sitter jag här i soffan, varför är inte vi där”?
Den åttonde augusti kom så begäran att bistå den civila räddningstjänsten i kampen mot branden. Det är räddningstjänsten som leder verksamheten och begär stöd från Försvarsmakten enligt lagen om skydd mot olyckor.
– Den 10 augusti var vi på plats. Jag sa då att vår styrka motsvarar två kommunala brandkårer och en mindre entreprenadfirma. Jag tror så här i efterhand att det nog handlade om en större entreprenadfirma.
Personalen kom bokstavligen ner till ett brinnande inferno. I förstas hand skulle hus och hem räddas. Det förekom större brandhärdar men också glödbränder.
– Vi fick bryta upp mark och spruta ner vatten i marken.
Faran lurade också i det dolda, så kallade tystfallande träd. Skogsbranden gjorde att träden angreps via rötterna och träd som inte såg ut att brinna kunde falla ljudlöst utan förvarning.
Hur mycket vatten använde ni?
– Det var mycket, jag skulle uppskatta det till 1000-tals kubik vatten.
Det var ett tufft arbete både fysiskt och mentalt.
– Vi jobbade dygnet runt, vi bytte bara av varandra. Varje en ur personalen jobbade 16 timmar om dygnet.
Den 21 augusti kunde personalen från F 21 åter vända hemåt.
– Vi var trötta men nöjda över insatsen. Vi mötte också tacksamhet från lokalbefolkningen och i efterhand kan man säga att vi fick erfarenhet av den här typen av räddningsarbete.
Även Första helikopterskvadronen stationerad på F 21 fanns med i främsta ledet. Två helikopter tio, Superpumor, med personal deltog i släckningsarbetet. Kent Tuoremaa, chef för helikopterskvadronen, fick nu för andra gången inom åtta år vara med om en stor skogsbrand.
Han var också med om att släcka den stora branden i Bodträskfors 2006.
– Det var en jättebrand redan när vi kom dit. Det var svårt att komma åt den, mycket rök och grejer. Vi var två piloter i varje helikopter och en färdmekaniker/tekniker som skötte tunnan med vatten. Vi jobbade det vi fick, 14 timmar i sträck, säger Kent Tuorema.