På lördagen publicerades polisens kungörelse i Norrbottens-Kuriren. Nu har ägarna en knapp månad på sig att höra av sig till polisen för att få tillbaka sina saker.
– Det är mycket sällan som folk kontaktar oss i det här skedet, uppger förundersökningsledaren Inge Barsk på polisen i Luleå.
Stöldgodset kan enligt polisens bedömning ha stulits mellan åren 2011-2016.
Det handlar om ett 100-tal föremål som påträffats i samband med husrannsakningar eller i dolda tjuvgömmor under det senaste året. Beslagen har gjorts i Luleå, Boden, Haparanda, Kalix, Gällivare samt Kiruna kommun.
Bland föremålen finns en röjsåg som hittades i närheten av en tjuvgömma utanför Måttsund i mars 2016.
– Sågen låg slängd i terrängen. Här ställdes vi inför en svår uppgift. Vi har ingen misstänkt gärningsman och vet alltså inte var eller när röjsågen stals. Det gör det nästan omöjligt att hitta ägaren, förklarar Inge Barsk.
Även i de fall där det finns en känd gärningsman som erkänt stöld är det långt ifrån säkert att brottslingen kan uppge var föremålen stulits.
Enligt stöldgodslagen är polisen skyldig att förvara misstänkt stöldgods i sex månader och ska under den tiden försöka spåra ägaren.
Efter det publiceras en kungörelse, där allmänheten får en sista chans att göra anspråk på föremålen.
– Det krävs att man kan styrka äganderätten. Det innebär att rättmätige ägaren ska klara av att beskriva föremålet och helst ha ett tillverkningsnummer när det till exempel handlar om verktyg eller cyklar. Det går också bra om ägaren har en bild som gör det möjligt att identifiera föremålet, berättar Inge Barsk.
För att få tillbaka sakerna krävs det också att ägaren lämnat in en polisanmälan i samband med brottet.
– Det har hänt att vi nekat att lämna över föremål efter äganderätten inte gått att styrka. I sådana här situationer är bra om man sparat garantisedlar där det framgår tillverkningsnummer.
Den 18 april löper tiden ut för stöldgodset som just nu förvaras på fyra polisstationer runt om i Norrbotten. Därefter har polisen rätt att sälja föremålen.
– Vi står inför två valmöjligheter. Flera föremål har ett litet värde, vilket innebär att de kommer att förstöras. Däremot cyklar eller exempelvis verktygsmaskiner lämnas över till Luleå kommuns återvinningsmarknad. Efter försäljningen får staten tillbaka halva köpesumman.