Här är sommarens krogsatsning i Luleå

Här är den första skissen över sommarens krogsatsning i Luleå. Sportbaren O’Learys bygger en takterass som rymmer 350 matgäster.

Tjuvkik. Så här kommer Luleås första takrestaurang se ut. Utemiljön är resultatet av ett samarbete mellan moderbolaget O´Learys egna formgivare och Tirsén & Aili.

Tjuvkik. Så här kommer Luleås första takrestaurang se ut. Utemiljön är resultatet av ett samarbete mellan moderbolaget O´Learys egna formgivare och Tirsén & Aili.

Foto: Tirsén & Aili arkitekter

Luleå2017-04-08 05:00

– Vi hoppas att det ska bli en attraktion. I början räknade vi med en investering på tio miljoner kronor, men kostnaderna har under byggtiden brakat i väg. Det kommer att landa på ytterligare ett par miljoner, berättar krögaren Christer Andersson.

Det var i april 2012 som sportrestaurangen etablerade sig på sin nuvarande plats i Luleå.

Den överbevisade snabbt sina belackare som kraxade att det skulle bli svårt att locka kroggäster så långt från Storgatan.

– Under vintertid har vi haft en genomgående bra beläggning. Vårt problem har varit soliga sommardagar. Våra gäster har efterfrågat en uteservering. Vi norrbottningar verkar vara svältfödda på sol. När det blir soligt vill vi helst sitta ute och äta, förklarar kompanjonen Lars Hedquist.

Att bygga en uteservering på skuggiga Västra Varvsgatan var aldrig något alternativ. För att hitta solen krävdes det att det nya matstället placerades på taket, elva meter ovanför markytan.

Finslipandet av planerna har tagit tre år. Den sjunde juli 2016 beviljades bygglovet. Tre dagar senare startade bygget av Luleås första takrestaurang.

När vi kommer på besök är ett 10-tal snickare och elektriker i gång med att bygga det nya matstället som omfattar totalt 1 000 kvadratmeter.

Premiären är tänkt att äga rum i början av juni.

– Vi har fått ändra de ursprungliga planerna en smula. Vi kommer inte att bygga något restaurangkök på taket och det kommer att finnas bara ett fåtal TV-skärmar, berättar Christer Andersson.

Förändringen innebär en ny entré, nya trappor samt en hiss till den nya uteserveringen. När hela restaurangen tas i bruk kommer den kunna ta emot sammanlagt 700 matgäster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!