Vi står på Trolleberget, tre kilometer sydväst om Luleå centrum. Klas Dagertun är mitt uppe i berättelsen hur han fick idén för drygt fem år sedan.
Han bor endast ett trestegshopp från det övergivna vattentornet på Bergnäset.
– Under mina hundpromenader började jag fundera över hur man skulle kunna ta vara på platsens potential. Jag tycker att tornet är ganska vackert. Det har karaktär. Jag tänkte att det måste vara en svårslagen utsikt däruppe.
I dag får du möjlighet att följa med ända upp till toppen.
Det handlar om en av Luleås symbolbyggnader som är synligt från alla väderstreck. Det byggdes under 1950-talet för att säkra vattenförsörjningen till de framväxande stadsdelarna Trolleberg och Trollnäs.
Tornet ritades Vattenbyggnadsbyrån. Det är en klassiskt monolitisk arkitektur som inte varit i bruk sedan 1983. Totalkostnaden för bygget uppgick till 336 452,29 kronor.
Nu är Luleå kommun i färd med att sälja byggnaden för en rund miljon.
– Det är kanske en galen idé. Ur ekonomiskt perspektiv är det här ett idiotiskt projekt, men jag har bestämt mig för att löpa linan ut. Alla idéer måste inte vara bra, utan man måste få ha roligt också, säger Klas Dagertun med ett leende.
Hans nybildade fastighetsbolag heter Trolltornet AB, där han räknar med att investera 15-20 miljoner kronor under ombyggnationen.
Den långa metalltrappan ser ut som hämtad ur en Alfred Hitchcock film. Den är absolut inget för personer som lider av svindel. Fäst i den obehandlade betongväggen slingrar sig trappan ända upp till de två kvarlämnade vattencisternerna högt ovan marken.
Det är arkitekten Tage Isaksson som gett vattentornet nytt liv. Om två-tre år kommer tornets innandöme att bestå av kontor och konferenslokaler med en vidsträckt vy som över trädtopparna sträcker sig ända till Måttsund, Gammelstad samt både Luleå centrum och skärgård.
Den bärande basen består av en platsgjuten cylinder i betong som är tänkt att rymma sex våningsplan på 50-60 kvadratmeter vardera.
– Det är lite osäkert hur många kvadratmeter som vi kommer att få ut. Innerväggarna ska isoleras. Varje plan ska rymma en hiss och en spiraltrappa, berättar Klas Dagertun.
Den övre delen av vattentornet är täckt av aluminiumplåt. Här planeras en spektakulär våning på 100 kvadratmeter med fem meters takhöjd som ska vara möjligt att hyra för konferenser eller andra möten.
Det har varit en lång förankringsprocess, men i början av året undertecknades ett markanvisningavtal för 0,5 hektar på Trollebergets topp. Planen är att de inledande markarbeten ska komma igång under sommaren.
– Det här har varit ett område som kommunen skött dåligt. Stundtals har det varit en mindre soptipp på berget där entreprenörer lämnat skrot, asfaltshögar och annan bråte. Det har sett för j-kligt ut.
Det första steget blir att bygga en återvinningshus som i sin form ska påminna om vattentornet. Den ska rymma restprodukter, sophantering och förråd. I direkt anslutning till vattentornet byggs sedan en ny entrébyggnad på drygt 50 kvadratmeter.
– I år får vi förhoppningsvis vatten, avlopp, el och komplementbyggnaden på plats. Det innebär att vi kan börja bygga om tornet tidigast under 2023. Det tar nog två-tre år innan tornet är färdigt, tror Klas Dagertun.