Här är partiernas starkaste fästen i Luleå

I ett valdistrikt vid kommungränsen röstade nästan var fjärde väljare på Sverigedemokraterna. "Många känner sig bortglömda", säger Per Göransson (SD).Men på Luleås högerkant och runt universitetet röstar en lika stor andel - eller större - ljusblått. "Förhoppningarna har infriats", säger Mattias Karlsson (M).

Per Göransson (vänster) tror att folk som känner sig bortglömda på landsbygden lagt sin röst på SD.

Per Göransson (vänster) tror att folk som känner sig bortglömda på landsbygden lagt sin röst på SD.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-09-11 05:00

Den preliminära rösträkningen efter söndagens kommunval visar var riksdagspartierna har sina högborgar i Luleå kommun.

Sverigedemokraterna ökade mest av riksdagspartierna i Luleå där de fick 13,3 procent av rösterna. En ökning med 4,5 procentenheter jämfört med valet 2014. Störst andel av väljarna nådde man i valdistriktet Niemisel-Prästholm där 22,5 procent av väljarna lade sin röst på SD. Men partiet fick ett stöd runt 20 procent även i Persön, Södra Örnäset, Råneå och Jämtön-Vitå. Alltså i flera områden i utkanten av kommunen.

– Vi går bra på landsbygden och i landsbygdskommunerna och jag tror det beror på att många känner sig bortglömda och att det finns en elit inne i stan som inte bryr sig om vad man gör här ute. Vi beskriver deras verklighet, säger Per Göransson, ordförande i SD Luleå och toppnamnet på SD:s kommunlista, som tror att utarmningen av landsbygden ligger bakom siffrorna.

Socialdemokraterna gjorde ett fiaskoval i valdistriktet Porsön-Björsbyn. Partiet har sitt sämsta stöd i Luleå kommun där, 18,4 procent, samtidigt som det är Moderaternas starkaste fäste med 28 procent av väljarstödet. M blev största parti, men även Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet är som starkast i Luleå just där.

Riksdagskandidaten Mattias Karlsson (M) tror att det är en medveten valsatsning mot LTU som har gett resultat. Han poängterar att kopplingen till universitetet är viktig.

– Jag tror att framgången på Porsön naturligtvis är universitetet, att det är mycket studenter och yngre människor och vi är oerhört starka i den ålderskategorin. Jag upplever att vi också gjort en otroligt bra valrörelse kopplat till studenterna och att vi nästan varit ensamma i diskussionerna med dem. Vi hade stora förhoppningar, säger han.

Moderaterna gick även starkt i Gamla Bergnäset-Trollstaden, där man fick 24,4 procent.

– Bergnäset är mitt gamla bostadsställe så det beror väl på mig då, säger Mattias Karlsson och skrattar.

– Gamla Bergnäset är ett sånt ställe där vi alltid varit starka och vi forsätter att vara det. Bensbyn (där M fick 21,2 procent) har ett antal profiler som varit populära och det har traditionellt varit ett moderatfäste. Per Tjärdalen på kommunlistan och Tord Häggström som är en gammal moderatprofil, tillägger han.

Vänsterpartiet blev fjärde största parti i Luleå och fick över 19 procent av rösterna på Södra Örnäset och Svartöstaden-Lövskatan. Gruppledaren Nina Berggård kopplar det starka V-stödet till bostadsfrågan.

– Det är ett hyresrättsområde som tidigare varit Lulebo och vi har kämpat för att allmännyttan ska vara kvar och inte säljas ut. De bor där det har blivit helt utsålt och har sett effekterna av det, säger hon.

Det närmaste Luleå kommer ett bibelbälte är i området Avan-Bälinge-Klöverträsk, där en av tio väljare röstade på Kristdemokraterna i riksdagsvalet.

Partiernas starkaste fästen i Luleå:

Socialdemokraterna: Norra Örnäset 48,4 procent

Moderaterna: Porsön-Björsbyn 28 procent

Sverigedemokraterna: Niemisel-Prästholm 22,5 procent

Vänsterpartiet: Södra Örnäset 19,3 procent

Centerpartiet: Porsön-Björsbyn 13,9 procent

Kristdemokraterna: Avan-Bälinge-Klöverträsk 11,3 procent

Liberalerna: Porsön-Björsbyn 7,2 procent

Miljöpartiet: Porsön-Björsbyn 6 procent

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om