Här är orosmolnen för malmpriserna

Världens utveckling väcker oro hos SEB:s chefsekonom gällande gruvindustrin. Robert Bergqvist tror att mycket talar för att malmpriserna återigen kommer att börja sjunka.

Gungigt. Chefsekonomen från SEB, Robert Bergqvist, spår en osäker framtid gruvorna där malmpriserna kan gå åt vilket håll som helst.

Gungigt. Chefsekonomen från SEB, Robert Bergqvist, spår en osäker framtid gruvorna där malmpriserna kan gå åt vilket håll som helst.

Foto: Tommy Borg

Luleå2016-12-12 21:20

Gruvorna i Norrbotten har de senaste åren haft en tuff tid till följd av att malmpriserna rasat till väldigt låga nivåer på världsmarknaden. Men under 2016 har det sett ljusare ut och priserna har överlag stigit.

Denna stigning tror däremot SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist, blir kortvarig. På marknaden råder ett överskott på både produktion och lager av malm och stål.

– Prisrallyt, då priserna steg kraftigt, för några år sedan fick många företag att expandera eller nya företag att ge sig in i gruvbranschen. Därför har vi den senaste tiden fått se många slås ut eftersom priserna sjunkit, säger han.

Han berättar om hur Kina blivit en maktfaktor på järn- och stålmarknaden och att handelsunionen G20 satt press på Kina att dra ner på sin produktion för att rädda marknaden.

– Kina har också köpt in stora lager när det varit billigt och hoppas kunna själva ut när priserna blir höga igen, säger Robert Bergqvist.

Att Kina spekulerar kring stigande malm- och stålpriser, och sitter på stora lager är även något som kan bromsa en rejäl prisökning om den skulle hända marknaden, menar Bergqvist.

– När man pratar världsekonomi så har man alltid brukat börja prata om USA men man måste börja vända blicken mot Kina först. De står för 18 procent av den totala världshandeln och har gått om USA med några procent, Kina är ledande idag, säger han.

Ett annat orosmoln för malmpriserna är att två starka länder, Australien och Brasilien, vill dra upp sina produktioner inom en snar framtid.

– Jag har svårt att se en fortsatt ökning för malm- och stålpriserna, säger Bergqvist.

Men trots allt det negativa så finns det även det som skulle kunna leda till att malmpriserna fortsätter att stiga istället för att till en negativ trend. Robert Bergqvist pekar specifikt på två saker.

– Kinas tillverkningsindustri tvärstannade under 2016 men nu ser det ut som att den är på uppgång igen, och då behövs det stål, säger han.

Han berättar att den andra ljusglimten hittar man i USA där nyvalda presidenten Donald Trump uppgett sig vilja satsa på infrastrukturen i landet. Skulle det bli verklighet så kommer det att sparka igång en prisökning för råvarorna.

– Jag tror att man under första kvartalet 2017 kommer veta mycket mer, säger Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om