Isbrytaren Oden befinner sig hundratals mil norrut vid en av världens nordligaste platser. Ankaret har kastats vid Petermannglaciären vid toppen av nordvästra Grönland, i gränshavet mot Kanada. Farvattnen dit kan vara svårtillgängliga.
– På vägen dit stötte de på ovanligt mycket is. Men nu är det öppet vatten, säger Jan-Ola Olofsson, kommunikatör på Polarforskningssekretariatet som hyr Oden på somrarna då den inte bryter is i Bottenviken.
För två veckor sedan kom den svensk-amerikanska expeditionen fram. Petermannglaciären har skapat rubriker de senaste åren. 2012 lossnade där ett isberg som var dubbelt så stort som Manhattan. Det gör att klimatforskare intresserar sig för att dokumentera klimatförändringarnas påverkan i området. Ett 50-tal forskare är ombord utöver den vanliga besättningen. Uppdragen är flera. Bland annat har de kartlagt tidigare outforskade havsbottnar med hjälp av flerstråliga ekolod. Det är första gången som så omfattande mätningar görs i området.
– Det är inte så ofta man har chansen att vara där uppe. De är även uppe på själva glaciären och har borrat sig ned i isen och ner i havsbottnen under. De har plockat upp prover från botten vilket man han inte har gjort tidigare, säger Jan-Ola Olofsson.
Det amerikanska TV-programmet CBS 60-minutes har varit ombord på båten för att intervjua forskarna. Forskarfesten kommer pågå till den sista augusti. Sen lämnar Oden Grönland för nya äventyr vid Svalbard i september tillsammans med isbrytaren Frej.