Här är Norrbotten sämst i landet

Den finns stora brister i den palliativa vården i Norrbotten, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Men länsansvariga Bodil Stridsman tycker inte att rapportens underlag är tillräckligt.

Brister. På flera områden inom den palliativa vården rankas Norrbotten bland de sämsta landstingen i landet.

Brister. På flera områden inom den palliativa vården rankas Norrbotten bland de sämsta landstingen i landet.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Luleå2017-10-08 15:15

Socialstyrelsen har granskat den palliativa vården – vård i livets slutskede – hos samtliga regioner och landsting. På två av tre rankningsområden ligger Norrbotten i den absoluta botten.

Det handlar om munhälsobedömning, där Norrbotten ligger allra sist, och smärtskattning under sista levnadsveckan, där bara Värmland är sämre.

Däremot har länet tredje högst andel patienter utan förekomst av trycksår när döden inträffar.

– Självklart måste den palliativa vården bli bättre. Vi jobbar ständigt med att förbättra resultaten och utbilda personalen, säger Bodil Stridsman som är palliativ rådgivningssjuksköterska i Luleå och Boden och länsansvarig för den palliativa vården.

Är du förvånad över resultaten?

– Nej, jag följer det här hela tiden.

Socialstyrelsens underlag kommer från det nationella kvalitetsregistret, där alla personer som dör i Sverige ska registreras. Men myndigheten skriver i rapporten att täckningsgraden i registret måste öka – och Bodil Stridsman tycker att underlaget i dagsläget är alldeles för ofullständigt.

– Det är inget bra resultat, men för att få rättvisa resultat bör täckningsgraden vara åtminstone upp emot 70 procent, helst 80. Luleås täckningsgrad är 37 procent och då får man ett dåligt resultat.

Bristande dokumentation kan alltså vara en orsak till de dåliga resultaten.

– Kan vara så att det är gjort, men inte dokumenterat. Och då finns det inte.

Bodil Stridsman tror att situationen i vården generellt, med brist på vårdplatser, stor personalomsättning och allmänt hög press, kan leda till att dokumentation prioriteras bort.

– Man kanske inte dokumenterar i ett palliativregister när man inte hinner med så mycket annat.

Det är väl ett problem?

– Absolut, då skrivs det ju inte in i journalen.

Smärtskattning under sista levnadsveckan är svårt, säger Bodil Stridsman. Patienterna är sällan vid medvetande och då går det inte att använda den ordinarie smärtskattningsmetoden – att helt enkelt fråga hur ont det gör på en skala ett till tio.

Men det ska inte leda till att patienterna inte får smärtstillande.

– Jag tror att man ändå smärtskattar och bedömer och ser till att patienten får smärtlindring, men att det inte är dokumenterat.

Så de här bristerna finns inte?

– Klart det finns brister, men vissa avvikande delar kan handla om att man inte dokumenterar. Jag tror att patienterna får smärtlindring, så man behöver inte vara orolig för den palliativa vården i Norrbotten.

Däremot önskar Stridsman att länet hade ett avancerat hemvårdsteam och ett hospice. I dag saknas det.

– Skulle förbättra mycket för de palliativa patienterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!