Här är Luleåskolan med flest behöriga lärare

96,8 procent av lärarna på Benzeliusskolan i Luleå är behöriga, det placerar skolan på åttonde plats i landet sett till andelen behöriga lärare. Det är mer än dubbelt så stor andel än på Tunaskolan, där motsvarande siffra endast är 44,5 procent. "Siffrorna stämmer inte", säger rektorn Marcus Hedberg.

Fredrik Johansson, rektor på Benzeliusskolan i Luleå.

Fredrik Johansson, rektor på Benzeliusskolan i Luleå.

Foto: My Widmark

Luleå2022-04-28 06:00

Skolverkets statistik placerar Benzeliusskolan i Bensbyn på åttonde plats av landets skolor med högst andel behöriga lärare. Skolans rektor, Fredrik Johansson bekräftar siffrorna, med ett undantag.

– Samtliga av mina grundskolelärare har behörighet. Det tar inte ifrån att det finns utmaningar då det är svårare att få tag i ämneslärare, som i bild, NO och matematik. 

Benzeliusskolan har inte behövt rekrytera några nya grundskolelärare inför detta läsår, en utmaning som man kommer att ställas inför till hösten då skolan utökar med en årskurs.

Men Fredrik Johansson är inte orolig. 

– Det är redan flera sökande till höstens nyrekryteringar. Under mina nio år som rektor på skolan har jag alltid kunnat tillsätta tjänster med legitimerade grundskollärare. Kunskap, trygghet och trivsel gör att personal stannar, säger han.

Vad är det som gör att ni lyckas tror du?

– En sak är att vi är övningsskola och tar emot lärarstudenter på verksamhetsförlagd utbildning. En annan är att vi är en lärandeorganisation. Man ska komma in här och känna att "här kan jag växa", säger Fredrik Johansson.

På Tunaskolan ser statistiken betydligt mer dyster ut. Enligt Skolverket har knappt hälften av lärarna på högstadiet lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. 

Siffror som är fel och missvisande, enligt Marcus Hedström, rektor på Tunaskolan. 

Han menar att 15 av hans 19 anställda lärare har lärarlegitimation. 

På vilket sätt är statistiken missvisande?

– Högstadiet har nitton lärare varav fyra är obehöriga. Det måste bli något fel när man registrerar en lärare på högstadiet som kanske är behörig på mellanstadiet, annars vet jag inte.

Marcus Hedström nämner att man till hösten kommer att höja behörigheten i vissa språkval men att de har behöriga lärare även i praktiska ämnen, som brukar vara svårare att rekrytera till. 

– Men jag förnekar inte att vi har utmaningar. Vi söker just nu en behörig lärare i matematik/NO, vilket är svårrekryterat. Där ser vi största bristen, säger Marcus Hedström.

Enligt Skolverket är det huvudmannens ansvar att rapportera in korrekta uppgifter eftersom statistiken grundar sig på den information de får in. 

Skolverkets statistik

Statistiska centralbyrån, SCB, samlar in uppgifterna från skolhuvudmannen den 15 oktober varje år.

SCB granskar sedan uppgifterna och skickar en återrapport till skolhuvudmannen där man kan se vilka uppgifter som har rapporterats in.

Skolverket samkör sedan SCB:s uppgifter om lärarnas undervisningsämnen med Skolverkets förskollärar- och lärarlegitimationsregister. På så sätt får man fram statistik över lärarnas behörighet.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!