När hotellgästerna med sina resväskor kliver in genom porten till det vackra trähuset på Stationsgatan 67 i Luleå vet de knappast att de samtidigt kliver in till det forna Nazityskland konsulat. Här där William Weiler var konsul under andra världkriget.
– Före kriget var det Folke Burström, Luleå bryggeris disponent, som var tysk konsul. Han bodde i huset, men han fick sparken då det visade sig att han var frimurare som tyskarna såg som nästan lika illa som om han varit jude, säger Lars Gyllenhaal.
Han är militärhistorisk författare och har kommit ut med över ett dussin böcker om militärhistoria.
Nu är han aktuell med en ny bok, 200 svenska sevärdheter från andra världskriget.
Den 7 april 1940, två dagar innan Norge och Danmark blev invaderade, tillsattes tysken William Weiler och han kom att vara konsul tills kriget var över.
– Kan det finnas ett samband att de ville ha en riktig tysk som konsul? Jag kan inte bevisa det men det verkar misstänkt, säger Lars Gyllenhaal.
I och med kriget fick William Weiler viktiga uppgifter för Tredje riket.
– Det handlar mycket om malmen då det fanns många malmfartyg med tyska besättningar och senare också med slavarbetare ombord. Han får även en roll i samband med slaget om Narvik där mycket behöver ordnas kring järnvägstransporterna. Tyskland ville att Sverige tillät järnvägstransporter till omringade tyskar i Norge, något som samlingsregeringen i Sverige i viss mån tillät, säger Lars Gyllenhaal.
En bit längre upp, på Stationsgatan 46, låg under kriget tyskförrådens huvudkontor där löjtnant Walther Zindel var chef. Han ringde till överordnade i Berlin och rapporterade. Något man kan läsa om i Säpos arkiv.
– Man kan se att det fanns sympatier i Luleå åt båda hållen, inte bara efter Stalingrad. Walther Zindel rapporterar att det finns stora sympatier för Tyskland men det är inte lika med att de skulle vara nazister. Han hittar ingen entusiasm för att sluta upp bakom Tyskland när de invaderar Sovjet. Han skriver att folk här ogillar Sovjet men de vill inte följa med för att invadera, säger Lars Gyllenhaal.
Vad hände med William Weiler efter kriget? Jo, enligt Siv Rehns bok Internerad i norra Sverige återvände han till Luleå och arbetade några terminer som språklärare vid tekniska gymnasiet, medan hans fru Käthe arbetade som sköterska vid lasarettet och senare vid sjukpaviljongen, även kallat kommunalhemmet.