Här är Luleås nye stålman

Det är en reservofficer i marinen som tagit befälet på SSAB i Luleå. Per Bondemarks jobb är att vända skutan på rätt kurs och se till att ståljätten går från minus till plus.
– Vi måste ha en bra position på marknaden, produkter som kunderna vill ha och vara duktiga på att leverera, Per Bondemark.

Luleås nya stålman Per Bondemark är ny produktionsledare på SSAB i Luleå och Borlänge. De 1 200 medarbetarna i Luleå bedömer han som duktiga och flexibilitet är nyckelordet för Per Bondemark.?
Foto: Linnea Bergenudd

Luleås nya stålman Per Bondemark är ny produktionsledare på SSAB i Luleå och Borlänge. De 1 200 medarbetarna i Luleå bedömer han som duktiga och flexibilitet är nyckelordet för Per Bondemark.? Foto: Linnea Bergenudd

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ2013-08-12 05:00

Sedan juni är 50-årige Per Bondemark produktionschef på SSAB i både Borlänge och Luleå. 1 200 anställda i Luleå har fått ny chef.

Han har en grannlaga uppgift. Förra årets förlust var 96 miljoner och resultat för de två första kvartalen i år är ännu dystrare, första kvartalet var förlusten 136 miljoner kronor och andra kvartalet 273 miljoner kronor.

NSD träffade den nya SSAB-chefen för att ge läsarna en bild av Per Bondemark.

Han är från Höllviken i Skåne, inte långt från Skanör Falsterbo och Trelleborg men det hörs inte på dialekten.

– Mina föräldrar var lärare, ja farsan var rektor. Det var inte så kul att de var lärare, säger Per Bondemark och skrattar.

Var du duktig i skolan?

– Jag gick gymnasiet i Trelleborg och jo jag var duktig i skolan.

Hur duktig?

– Jag hade femmor (högsta betyg, NSDs anmärkning) i alla ämnen. Fast då var jag ganska skoltrött så jag fick ett avbräck från studierna då jag blev officer i Kustartilleriet, jag tyckte om den miljön.

Reservare är han fortfarande.

– Jag är litet osäker på min anställning där. För några år sedan skrev jag på att jag kunde tjänstgöra i utlandet men det har nog aldrig varit aktuellt.

Livet i det militära gjorde dock att suget efter studier kom tillbaka och Per Bondemark utbildade sig till civilingenjör på Chalmers i Göteborg. 1987 började han på SSAB i Borlänge.

– Jag har ingen anknytning till vare sig Borlänge eller stål men min fru hade svårt att få jobb som tandläkare i Göteborg så vi flyttade.

”Inte min grej”

Efter fyra år inom stålkoncernen fick det vara nog.

– Efter fyra år på SSAB kände jag att det inte var min grej. Ericsson hade en fabrik i Falun och dit kom jag som chef i produktionen.

Under tiden på Ericsson försökte SSAB få tillbaka sin före detta medarbetare. År 2000 lyckades övertalningsförsöken.

– Personalchefen på SSAB ville träffa mig på en lunch. Han sa att det fanns ett bra jobb för mig. Under de tio åren som jag varit borta hade SSAB blivvit ett helt annat företag, det hade hänt mycket till det bättre.

”Anpassa kostnaderna”

I fem år var Per Bondemark chef i kallvalsverket, därefter blev han produktchef för målade produkter alltså i mångt och mycket Plannjamaterial.

– Det var byggrelaterade grejer.

2009 blev han logistikchef i dåvarande SSAB Tunnplåt och när SSAB Emea (den svenska delen av företaget) bildades så blev han logistikchef för den svenska verksamheten.

– Det är en bra bakgrund att ha.

Hur ska ni göra för att gå med vinst igen?

– Vi brottas med stora svårigheter och läget är inte bra. Vi kan inte göra något åt konjunkturer men vi måste ha en bra position på marknaden, ha produkter som kunderna vill ha och vara duktiga på att leverera. Vi måste också bli bättre på att andas i takt med konjunkturen.

På vilket sätt?

– Det handlar om att anpassa kostnaderna efter rådande läge.

Det är nu Per Bondemark använder ordet flexibilitet.

Hur resonerar du där?

– Om vi har litet att göra så måste vi snabbt minska kostnaderna. Detta genom flexibel arbetstid och flexibla anställningsformer. Till exempel att använda oss av bemanningsföretag under viss tid eller outsourcing där vi köper vissa tjänster om det är bäst. Det kan bli dyrare under en viss tid men lönsamt på sikt. Vi ska också vara flexiblare på inköpssidan och med flexiblare transporter.

– Stålpendeln är ett av Europas största järnvägskontrakt där vi har en stor fast kostnad även om vi inte använder stålpendeln.

Vilka är SSABs största fördelar respektive nackdelar jämfört med konkurrenterna?

– Vi håller en hög och jämn kvalitet, det är bra. Vi kan bli en bättre leverantör med bättre flexibilitet.

NSD träffar Per Bondemark på kontoret i Luleå. I förväg har han svarat på frågorna i faktarutan och det visar sig att vi delar nästan samma musiksmak. Båda har vi David Bowie som favorit.

Bowies bästa?

– Ziggy Stardust och Diamond dogs, det han gjorde fram till 1974 var bäst.

Håller med.

I faktarutan anger Per Bondemark att han kan en del fakirtrick och det låter onekligen spännande.

Vilka trick är det?

– Det handlar mest om olika eld-trick men det blir en del jonglering också men det finns en massa mer trick som jag skulle vilja lära mig. Jag är imponerad av en del som man kan se av performance-artister på gator och torg ute i Europa.

SSAB är förmodligen Luleå hockeys största sponsor. Leksand ligger i Dalarna där SSAB-chefen bor så frågan är given.

Vem håller du på Luleå eller Leksand?

– (skratt) Det är klart att jag håller på Luleå. I morgon (i fredags) ska jag ut med ledningen, spelarna och deras respektive på upptaktsträff i skärgården. Styrelsen har bjudit in mig.

Till saken hör att SSAB:s förre platschef Stefan Enbom nu är vd i Luleå Hockey.

Inga summor

– Vår sponsring är viktig för alla hockeyintreserade anställda och vi är matchsponsor på den första hemmamatchen.

Hur stor summa som Luleå hockey får av SSAB får vi dock inte veta.

– Luleå hockey uppfattas som något mycket positivt. Jag tycker för övrigt att det är otroligt roligt att få komma till Luleå, här finns duktigt folk. Norrbottningarna är dessutom glada.

Per Bondemark tillbringar två dagar i veckan i Luleå och två i Borlänge.

– Den femte dagen är jag på resande fot, oftast i Stockholm.

FaktaPer Bondemark

Namn: Per Anders Bondemark.

Ålder: 50.

Bor: Falun.

Familj: Gift med Birgitta, 3 barn 23, 21 och 17 år.

Yrke/Titel: Civilingenjör

Bakgrund: Teknisk linje på gymnasiet, jobbade några år i Marinen efter gymnasiet (slutade som kapten). Sedan Chalmers tekniska högskola, därefter SSAB i Borlänge några år i slutet av 80-talet. Ericsson hela 90-talet. Olika befattningar på SSAB inom produktion, marknad och logistik sedan år 2000.

Tjänar: Bra.

Fritidssysselsättning: Motionsidrott.

Favoriträtt: Gillar god mat i allmänhet.

Favoritdryck: Vatten.

Favoritbok: Läser alltför lite men ”Ett land i gryningen” av Dennis Lehane är en höjdare.

Favoritfilm: Gudfadern.

Favoritartist: Oj, det finns många. Thin Lizzy, Anna Ternheim, Sixto Rodriguez och David Bowie är några.

Dold talang: Kan en del fakirtrick.

Aktuell: Ny produktionschef på SSAB i Luleå och Borlänge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!