Här är Luleås nya krogsatsning

Luleå har fått en ny restaurang, som vi kanske inte kommer att se röken av i vinter. "Vi kommer att utvärdera konceptet under hösten för att se om det här är något för Luleåborna", säger krögaren Simon Laiti.

Simon Laiti blev eld och lågor över idén om en norrbottnisk rökrestaurang. "Det är första gången som en restaurang av det här slaget kommer till Luleå", förklarar Simon Laiti. I bakgrunden förbereder Jonatan Flannery kvällens servering.

Simon Laiti blev eld och lågor över idén om en norrbottnisk rökrestaurang. "Det är första gången som en restaurang av det här slaget kommer till Luleå", förklarar Simon Laiti. I bakgrunden förbereder Jonatan Flannery kvällens servering.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2023-06-14 20:30

Det strömmar rök ur en rödmålad container utanför Hemmagastronomins uteservering. Inuti står en fem meter specialtillverkad rök som är tillverkad i Wexford, Irland. Investeringen uppgår till ett sexsiffrigt belopp.

Idén till Luleås första rökrestaurang väcktes av medarbetaren Jonatan Flannery. I två decennier arbetade han på ett rökeri i hemstaden Limerick på Irland innan han startade sin resa norrut för två år sedan.

– Jag kom till Luleå på grund av kärleken och det nya nordiska köket. Jag tänkte att ett rökeri skulle kunna tillföra något nytt.

Krögaren Simon Laiti blev förstås eld och lågor. Premiären för den nya restaurangen Rökt genomfördes i fredags. 

Att röka kött handlar bokstavligen om slow cooking. Vissa köttdetaljer tillbringar åtta timmar i röken innan servering.

Kockarna på Hemmagastronomin har tagit fram en egen barbequesås och grillrub, där de norrbottniska smakerna står i centrum. Även veden är lokalproducerad – från pappa Laitis ägor i Tornedalen. 

– Vi vill inte skapa ett klassiskt amerikanskt eller irländskt rökeri. För oss är det viktigt att göra det här med våra fantastiska norrbottniska råvaror, betonar Simon Laiti.

Rökeriet är handgjord med extra tjocka stålväggar för att klara den norrbottniska vintern – ifall konceptet skulle göra succé.

I nästa vecka utökas menyn med ett antal grillrätter, när den specialtillverkade grillen från Irland anländer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!