Det strömmar rök ur en rödmålad container utanför Hemmagastronomins uteservering. Inuti står en fem meter specialtillverkad rök som är tillverkad i Wexford, Irland. Investeringen uppgår till ett sexsiffrigt belopp.
Idén till Luleås första rökrestaurang väcktes av medarbetaren Jonatan Flannery. I två decennier arbetade han på ett rökeri i hemstaden Limerick på Irland innan han startade sin resa norrut för två år sedan.
– Jag kom till Luleå på grund av kärleken och det nya nordiska köket. Jag tänkte att ett rökeri skulle kunna tillföra något nytt.
Krögaren Simon Laiti blev förstås eld och lågor. Premiären för den nya restaurangen Rökt genomfördes i fredags.
Att röka kött handlar bokstavligen om slow cooking. Vissa köttdetaljer tillbringar åtta timmar i röken innan servering.
Kockarna på Hemmagastronomin har tagit fram en egen barbequesås och grillrub, där de norrbottniska smakerna står i centrum. Även veden är lokalproducerad – från pappa Laitis ägor i Tornedalen.
– Vi vill inte skapa ett klassiskt amerikanskt eller irländskt rökeri. För oss är det viktigt att göra det här med våra fantastiska norrbottniska råvaror, betonar Simon Laiti.
Rökeriet är handgjord med extra tjocka stålväggar för att klara den norrbottniska vintern – ifall konceptet skulle göra succé.
I nästa vecka utökas menyn med ett antal grillrätter, när den specialtillverkade grillen från Irland anländer.