Här är Luleås nya höghus

Luleå centrum kan få ett nytt höghus, granne med kyrkogården. Arkitekternas planer har skjutit i höjden och ligger nu på elva våningar.

HÖGHUS. Så här ska fasaden se ut från norr.

HÖGHUS. Så här ska fasaden se ut från norr.

Foto:

LULEÅ2014-05-28 08:00

Det handlar om Hoj arkitektkontors ambitioner för den cirka 2000 kvadratmeter stora parkyta som ligger intill Landsgatan, Kungsgatan och Gammelstadsvägen.

Från början planerade byrån ett flerbostadshus med ungefär 25-30 bostadsrätter.

Det har förändrats – rejält.

– Vi har gjort ett omtag. Utvecklingen är väldigt spännande för oss, säger Jonas Nilsson, kontorschef

Den huskropp som nu är aktuell varierar i höjd med fem och elva våningar, och antalet lägenheter blir runt 50.

– Det kom egentligen från kommunens sida att det här var en lämplig plats om man ville bygga högre, säger Jonas Nilsson.

Han vill i dagsläget inte ge några siffror på hur många miljoner projektet kostar.

Hoj arkitektbyrå är inne i en process där man ansökt om att kommunen ska upprätta ny detaljplan för tomten. Det kommer att ta tid, och Jonas Nilsson tror inte att något bygge kan starta förrän tidigast om ett år.

– Det här är ett utvecklingsprojekt. Formerna och organisationen får komma senare. Nu ska vi se vad som är möjligt, säger han.

Agneta Laitila, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret, uppger att planprocessen är i ett tidigt skede, och att husets höjd bland annat kommer att bero på hur det skuggar omgivningen.

Samtidigt kan det finnas fördelar med att huset får olika höjder.

– Vi vill inte att bebyggelsen ska bli för kompakt, utan den kan med fördel lättas upp genom varierande våningsantal, för att undvika upplevelsen av att mötas av en stor mur, säger hon.

Höghus i centrum var tidigare en omöjlighet, då politikerna inte ville att stadskärnan skulle ha sådan bebyggelse. Men i dag, då behovet av bostäder är stort, har kommunen tillåtit hus att växa till 10-12 våningar.

På tisdagen beslutade byggnadsnämndens arbetsutskott att projektet vid Innerstadens griftegård inte behöver någon så kallad miljöbedömning.

Länsstyrelsen håller med, men påpekar att kommunen behöver titta särskilt på frågor om buller, markföroreningar och luftkvalitet.

Från politiskt håll ser man än så länge positivt på projektet.

– Vi behöver fler bostäder, säger ordföranden i byggnadsnämnden Kaj Hedstig (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om