Padelprofilens nya liv i Spanien

2015 var Pär Dalhägg, 39, med om att öppna Luleås allra första padelhall. Sju år senare jobbar han fortfarande med sporten – men från padeltokiga Spanien.

Det som skulle bli några månader per år ser ut att bli ett långt Spanienäventyr för Pär Dalhägg som nu har hela familjen på plats. Barnen Lion, Leah och Lexian samt sambon Johanna Tibblin.

Det som skulle bli några månader per år ser ut att bli ett långt Spanienäventyr för Pär Dalhägg som nu har hela familjen på plats. Barnen Lion, Leah och Lexian samt sambon Johanna Tibblin.

Foto: Privat

Luleå2022-06-16 05:00

Det var tillsammans med kompanjonerna Lars Lyytinen och Anders Johansson som Luleåbon Pär Dalhägg, född och uppvuxen i Övertorneå, vågade satsa på den för Sverige relativt nya sporten padel.

Tajmingen var perfekt.

Padelboomen tog fart och 2017 utökades verksamheten med fem nya banor på Tuvåkra i Gammelstad. I april 2021 sålde trion bolaget Padel 365 till kedjan PDL som driver ett stort antal anläggningar både i Sverige och utomlands.

Men Pär Dalhägg, som kommit att bli en Norrlandsprofil i padelsverige, har jobbat vidare i branschen.

undefined
Det som skulle bli några månader per år ser ut att bli ett långt Spanienäventyr för Pär Dalhägg som nu har hela familjen på plats. Barnen Lion, Leah och Lexian samt sambon Johanna Tibblin.

I dag bor han en bit utanför Alicante på spanska solkusten och kombinerar livet som småbarnsförälder med att sälja padelracketar och tillhörande utrustning under varumärkena Legend och X-grip, produkter som han själv varit med och tagit fram.

Nu har han från sin nya bas i Spanien även blivit involverad i försäljning av padelbanor, vilket inte direkt var planen när han flyttade ner.

– På nåt jäkla sätt har jag lyckats bli en profil här nere också (skratt). De vill ha med mig i alla möjliga projekt, säger Pär Dalhägg.

undefined
Pär Dalhägg (längst till höger) kombinerar livet som småbarnsförälder i Spanien med att sälja sina egna varumärken. Dessutom har han värvats av ett lokalt padellag och än så länge är han obesegrad i seriespelet.

Padelboomen i Sverige har klingat av, den svenska marknaden är inte lika intressant längre och blickarna riktas åt andra länder. Stora marknader som Tyskland, USA och Storbritannien är i princip orörda. Om de riktigt stora länderna får samma utveckling som i Sverige kan det finnas stora möjligheter för den som redan verkar i branschen.

– Det händer mycket i padelvärlden nu. I Tyskland finns 150 banor, i Sverige finns 4 000. Det visar på vidden av potentialen, säger Pär Dalhägg.

Hela familjen, sambo och tre barn, är med på Spanienäventyret. Ett äventyr som inte var tänkt att bli långvarigt.

– Tanken var inte att flytta hit, egentligen skulle vi bara vara här två, tre månader per år. Men ju mer tiden går inser jag att vi kan lika gärna bo här och jobba härifrån. Det lutar mer och mer åt att vi blir kvar här men vi har fortfarande allt kvar i Luleå så vi har inte tagit något farväl ännu.

undefined
Pär Dalhägg, Anders Johansson och Lars Lyytinen startade Padel 365 för sju år sedan. Förra året köptes deras verksamhet upp av padelkedjan PDL.

Hur går det med spanskan?

– Jag ska inte sticka under stol med att det inte är jättelätt. Det blir mycket teckenspråk (skratt) men jag lär mig lite ord här och där. Ibland tar jag med mig en kille som kan lite engelska som får översätta, man får hitta lite olika vägar men jag försöker lära mig språket mer och mer.

I Sverige har några stora aktörer köpt upp många lokala hallsatsningar. Pär Dalhägg var själv en lokal aktör som sålde sin verksamhet, men alla dessa uppköp har gjort att han tycker att det genuina engagemanget försvunnit från hallarna. I Spanien har utvecklingen inte varit densamma och flytten har gett en nytändning till sporten.

– Jag var lite less på utvecklingen i Sverige men när jag träffar en hallägare här är det som att se sig själv i spegeln. För exakt så var jag också. I Sverige finns nästan inga ägare med genuint intresse kvar, då blir det inte samma feeling, säger Pär Dalhägg, som dessutom växlat upp sin egen karriär som spelare i ett lokalt lag på "relativt hög" nivå.

Som svensk är det lite uppförsbacke till en början men när serven väl är slagen spelar nationalitet ingen roll. I seriespelet är han obesegrad, berättar han.

– Motståndarna brukar se loja ut i början och undrar säkert vad det är för turist som ska lira men efter ett tag märker man att de tänker "fan, han kan ju spela ganska bra", säger Pär Dalhägg och skrattar.

Padel i Spanien

Det finns mer än 12 000 padelbanor i Spanien och antalet utövare uppskattas till flera miljoner vilket gör padel till en av landets största sporter.

Spanien och Argentina är de två ledande länderna och har dominerat sporten länge. De tio främsta spelarna på världstouren kommer från antingen Argentina eller Spanien och det gäller både på dam- och herrsidan.

Bäste svensk är Daniel Windahl som rankas på plats 83, bäste dam är Amanda Girdo på plats 84.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!