Här är Luleåbornas vårtecken

I Svartöstaden skjuter tulpanerna upp ur jorden.
Hos Susanne Henriksson på Hertsön blommar krokusen.
– Jag som försökte utrota den i höstas. Nu blommar den! Det är minst tre veckor tidigare än vanligt, säger hon.

Bojarna i hamnen i Svartöstaden väntar på att få gå i sjön.

Bojarna i hamnen i Svartöstaden väntar på att få gå i sjön.

Foto: Kurt Engström

Luleå2014-03-11 18:58

När Carina Johansson-Hagström, som driver Lilla godisfabriken Luleå konfektyr, lade ut på Facebook att hennes tulpaner hade kommit upp ur jorden svarade Susanne Henriksson, som driver Svartöstadens hembageri, med att lägga ut en bild på krokusarna som blommar hos henne.

– De brukar ofta komma tidigt mot solväggen men nu är det extremt tidigt, säger Susanne Henriksson som har tagit en kaffepaus från arbetet i bageriet som inryms i familjens villa på Hertsön.

Carina Johansson Hagströms man Lars Hagström menar att tiden är ur led när tulpanerna kommer upp redan nu.

– Det är helt galet i år, säger han.

200 meter nedanför familjens hus i Svartöstaden ligger havet och hamnen badande i ljus. Vintersolen lyser blek. Termometern visar fyra grader plus.

Under täcken väntar båtarna på att få komma i sjön.

På bordet i Hamnvaktarhuset ligger en grå pärm med texten "Av hamnvakten ifyllda vaktrapporter" tills vidare ihopslagen.

Sex svanar

Runt den så kallade "koksverksdammen" i närheten av brandövningsfältet längst ut på Hertsön är det öppet vatten. I det tronar sex härliga vårtecken.

– Det är sex svanar som dök upp i går, säger Hertsöbon Mattias Persson som är arbetslös och ägnar sig åt fotografering i väntan på att få påbörja en utbildning.

Dagen innan såg han en annan mäktig syn.

– Det var en havsörn. Tyvärr lyckades jag inte fånga den på bild. Det gjorde däremot en annan person med kamera som var här, säger han.

I ett växthus i Luleå stadsträdgård går Viveka Sandberg och vattnar olika lökväxter. De ska sättas ut i lådor som snart ska pryda Luleå stad.

– Det är vårlådorna som är på gång, säger Viveka Sandberg och tillägger:

– I lördags hördes trutarna här. Jag tror att det var gråtrut.

Pratade med varandra

Erland Isaksson i Norriån berättar om fyra sångsvanar i den lilla bäcken i byn.

– De anlände på måndagen. Det är tre veckor tidigare än vanligt. Jag tänkte att jag måste gå och titta till dem men så hörde jag att de pratade med varandra och tänkte att då har de det bra. Det lät som lapska det de talade, säger han.

Också i Alviksträsk ska svanar ha siktats redan nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om