Här är ingen avdelning obemannad
Undersköterskan Elisabeth Marklund larmade om att dementa lämnas ensamma på natten på äldreboende i Piteå.I Luleå finns inte heller alltid en person på varje avdelning nattetid. Men där slutar likheterna, säger Maria Wallström, enhetschef, Luleå.- Demensavdelningarna i Luleå är aldrig obemannade, säger hon.
I Luleå ruckas det inte på tryggheten för de demenssjuka. foto: jan forsman
Foto: Jan Forsman/SCANPIX
Det senaste i den historien är att Socialstyrelsen ska granska äldreomsorgen i Piteå och att kommunalrådet, Peter Roslund, (S), lovar ökade anslag.
Maria Wallström, enhetschef för vård- och omsorgsboenden i Luleå kommun, känner inte igen sig i exemplet från Piteå.
Högre bemanning
Hon säger att Luleå kommun har en högre bemanning än den i Piteå på avdelningarna för personer med svår demens. De är avdelningar som finns på Midskogens äldreboende och på Sundsgårdens äldreboende.
- Där arbetar alltid en eller två anställda under natten och alltid tre på dagen och på kvällen, säger Wallström.
Maria Wallström säger att Luleå kommun arbetar med att se till individerna som bor på äldreboendena när man anpassar bemanningen.
- Om det finns behov så ökar vi bemanningen. Vi har kloka medarbetare som har en bra dialog med cheferna om de här frågorna. Behövs det så förstärker vi.
Men det finns äldreboenden också i Luleå med till exempel fyra avdelningar och bara två personer som arbetar där varje natt.
Skulle ett "Piteå-fall" kunna inträffa i Luleå?
- Nej. Om personalen skulle bli fast så att de andra avdelningarna blir obemannade finns möjlighet att ringa sköterskan om hjälp. Men ofta vet man behov i förtid och sätter in personal till det. De flesta på äldreboendena sover gott hela nätterna. Har vi oroliga dementa har vi dygnetruntbemanning.
Vad är din kommentar till bilderna från Piteå?
- Man blir ledsen när man ser att gamla lämnas på det sättet.
Luleå kommun granskades för några år sedan av Socialstyrelsen efter en incident med en person som hade låsts in på ett äldreboende.
Fördröjning
- Vi har gått igenom vad som gäller med lås med all personal och också gått igenom bemanningen. Alla larm som används ska vara godkända. Det ska absolut inte ersätta personal och påverka bemanning . Syftet med larmen är inte att förhindra att de dementa går ut, utan att vara en fördröjning och för att personalen ska hinna uppfatta vad som händer, säger Wallström.
FAKTA Lex Sarah
➤ Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14 kap. 2 § i socialtjänstlagen, som föreskriver att den som är anställd ellet praktiserar inom service och omvårdnad av äldre och funktionshindrade är skyldiga att anmäla övergrepp, vanvård och liknande missförhållanden till socialnämnden. Bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari 1999.
➤ Namnet kommer av undersköterskan Sarah Wägnert, som genom framträdande i tv-programmet Rapport 1997 visade på vanvården i det privata vårdhemmet Polhemsgården i Solna.
➤ I Luleå kommun har under 2009 18 Lex Sarah anmälningar utretts i kommunen.
➤ Namnet kommer av undersköterskan Sarah Wägnert, som genom framträdande i tv-programmet Rapport 1997 visade på vanvården i det privata vårdhemmet Polhemsgården i Solna.
➤ I Luleå kommun har under 2009 18 Lex Sarah anmälningar utretts i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!