Här är husen i norr som kan ta priset

Det blir en tuff drabbning i juryn inför fredagens prisutdelning av årets Arkitekturpris 2006 i övre Norrland. En exklusiv bastu med båthus söder om Umeå utmanar bland annat Norrbottens modernaste byggnad, Minerva, vid Sverigefinska Folkhögskolan i Haparanda om titeln.

Fotograf: Göran Ström

Fotograf: Göran Ström

Foto:

Luleå2007-01-16 00:00
Inte mindre än tre arkitekter från Norrbotten är representerade bland fem nominerade objekt, som NSD Bostad tidigare presenterade i höstas. Två nominerade objekt finns i Västerbotten. Fredagen den 19 januari koras vinnaren. Prisutdelningen sker i nya kulturhuset i Luleå och det är landshöving Per-Ola Eriksson som delar ut priset.

Det är tredje gången årets arkitekturpris i norra Sverige delas ut.

Det första priset gick 2002 till Kattilakoski restaurang och polcirkelbyggnad, Övertorneå, ritat av arkitekt Mats Winsa. Prisutdelare var dåvarande kulturminister Marita Ulvskog.

2004 prisades ett Spa vid före detta Umedalens sjukhus av arkitektbyrån White. Prisutdelare var skolminister Ibrahim Baylan.



Syftet med Arkitekturpriset i Norr är att väcka intresse för god arkitektur. Byggnader, omgivande landskap, inredning och planering som är arkitekternas arbetsfält tas med i bedömningen.

Vid prisceremonin presenteras en vandringsutställning av de nominerade objekten som skall turnera i de båda länen.

Arkitekturpriset är instiftat av Sveriges Arkitekter i övre Norrland med lokalföreningar i Norrbotten och Västerbotten. Priset delas ut vartannat år. Juryn består i år av Hans Tirsen, Annika Forsberg och Lars Hulden.



Den prisnominerade bastun i Umeå har uppfört på uppdrag av affärsmannen Krister Olsson i Umeå. Det är en mycket intressant kombination av båthus och bastu. Den har placerats i direkt anslutning till vattnet. Stilen är mycket stram. Materialen och miljön får stort spelrum efter japansk förebild. Bastubåthuset är en stark utmanare.

Minerva vid torget i Haparanda är Norrbottens modernaste byggnad och en konstupplevelse i sig. Färg, ljus, material och form används raffinerat med bland annat en ljusspelade vägg i restaurangen. Byggnaden är både en del av Sverigesfinska Folkhögskolans konstutbildning och restaurang för allmänheten.

En 50-talsvilla i Södra Sunderbyn har genomgått en total förvandling med en stark utbyggnad där ljus och form använts med raffinemang. Under takfoten finns till exempel smala ljusslitsar av fönster. Det inströmmande ljuset lyfter takytan som i sin tur belyser hela rummet med naturligt ljus. Huset är till stor del ett verk av dagsljusets spel i inomhusmiljön och samspelet med naturen och platsens kulturdrag.

Flygledartornet på Kallax är en vägvisare för kommunikation i både horisontell och vertikal riktning som blivit ett nytt landmärke i sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!