Här är Hägnans nya gullegris

Han är Hägnans nya attraktion. Men det senaste tillskottet i friluftsmuseets djurfamilj är ännu namnlöst och efterlyser ett namn.

Förutom att böka runt i stian är den nya grisen en riktig gottegris.

Förutom att böka runt i stian är den nya grisen en riktig gottegris.

Foto: Malin Andersson

Luleå2018-05-02 18:20

Trots regn och rusk är det drygt en månad kvar tills friluftsmuseet på Hägnan i Gammelstad öppnar för sommarens besökare. Det traditionsenliga nationaldagsfirandet, den 6 juni står som första aktivitet. Men redan nu är förberedelserna i full gång för sommarens aktiviteter.

– Vi har en del nytt att se fram emot i sommar. Till exempel en japansk kulturdag där besökare kan ta del av karaoke, origami och japansk mat, säger Maria Torisdotter, museipedagog på friluftsmuseet.

Redan nu väntar en attraktion på att få tjusa sommarens gäster. En fem år gammal minigris flyttade in på gården i april. Nu väntar han på att få visa upp sig.

– Vi hämtade honom för några veckor sedan. Ibland blir det fel när människor köper minigrisar, de växer och blir större än förväntat. Den här minigrisen har bott i en lägenhet och vi ville ge den förutsättningar att bara vara gris, böka runt och gömma sig i halm istället för att gå på ett parkettgolv, berättar djurskötaren Kristin Enberg.

Alla Hägnans djur har ett namn men inte den nya minigrisen. Friluftsmuseet efterlyser nu på sociala medier förslag på vad det senaste tillskottet ska heta.

– Vi vill att våra besökare får ge honom ett passande namn istället för att vi ska döpa honom.

Blir det Grynte, Molle, Knut, Nöffe eller något av de andra förslagen som kommit in återstår att se.

– Vi drar en vinnare framöver. Vi vill att namnet ska passa in med individen. Han är mild och försiktig och blir nog ett riktigt klappdjur, säger Maria Toresdotter.

Nytt får i år är att besökare på egen hand kan få en guidad tur runt friluftsmuseet. Varje onsdag kommer en guidad tur att arrangeras för de som vill lära sig mer om byggnaderna och aktiviteter på en gård från 1700- till 1900-talet. Men den som vill gå turen på egen hand kan göra det med en så kallad audioguide. Med en fjärrkontroll och karta får besökaren en färdiginspelad rutt som guidar en genom kulturarvets radby på Hägnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!