För ett par år sedan kom en larmrapport som tagits fram av IVL (Svenska Miljöinstitutet) och Umeå universitet. Enligt den beräknas varje år över 5 000 personer gå en för tidig död till mötes på grund av luftföroreningar i Sverige.
Bertil Forsberg, professor i miljömedicin, tror att allmänheten inte är medveten om riskerna av luftpartiklar.
– Jag tror att allmänheten i första hand tänker på nedsmutsning. Att den allvarliga effekten handlar om ökad risk för hjärt- och kärldödsfall tror jag inte att gemene man tänker på.
Under den här tiden av året uppmätts de högsta värdena för luftpartiklar. Den högsta noteringen för PM10 i Luleå är 118,6 mikrogram per kubikmeter luft.
Det är långt över gränsvärdet för svenska miljökvalitetsnormer för utomhusluft som ligger på 50 mikrogram. Enligt ett EU-direktiv får gränsvärdet överstigas maximalt 35 gånger under ett år.
– Det har aldrig inträffat i Luleå. Under förra året överskreds värdet nio gånger, berättar Amera Ulakovic, miljöingenjör på Luleå kommun.
Under de senaste fyra åren har gränsvärdet i regel överstigits åtta-nio gånger per år med undantag för 2014 när det inträffade 21 gånger.
Luftpartiklarna är för små för att upptäckas med blotta ögat. De flesta kommer från vulkanutbrott, sandstormar eller skogsbränder, men i städerna kan de partiklar som orsakas av människan bli till ett hälsoproblem.
I många svenska kommuner mäts luftkvaliteten regelbundet varje timme. I Norrbotten sker mätningar av luftpartiklar i Luleå och Kiruna.
Luleå har två mätstationer. Den äldsta togs i bruk i mitten av 1990-talet och är placerad på stadshusets tak. Med hjälp av en ljusstråle mäts halterna av kväveoxid, svaveloxid och ozon i luften.
Den andra mätstationen finns på Sandviksgatan intill vägtunneln från Trädgårdsgatan. Den mäter halten av luftpartiklar och kväveoxid.
– Den stod tidigare på Smedjegatan, men flyttades för sex år sedan till den mest trafikerade vägen i Luleå centrum. Längs Sandviksgatan passerar i genomsnitt 17 500 fordon om dagen, berättar Amera Ulakovic.
När vi besöker platsen virvlar stora dammoln upp från passerande bussar eller lastbilar. De höga husen på vardera sidan av gatan förhindrar att luftpartiklarna blåser bort.
– Värdena är höga under den här tiden på året för att det finns gott om sand och grus på vägarna. Dessutom river dubbdäck upp partiklar från vägbanorna som ytterligare förvärrar situationen, berättar Amera Ulakovic.
Problemen är som störst under några få veckor på vårvintern. Halterna av partiklar sjunker i samband med att grus sopas bort och användandet av dubbdäck minskar.
Till motsats till Umeå bedrivs ingen forskning kring luftföreningar i Norrbotten.
– Det handlar om en viktig hälsofråga. Jag skulle gärna se att en studie genomförs i Luleå. I dag vet vi att höga halter av luftpartiklar kan vara farligt för personer med nedsatt lungfunktion som exempelvis astmatiker. Det kan också vara farligt för hjärt- och lungsjuka. Man bör se till att barn inte utsätts för höga doser, vilket kan drabba utvecklingen av deras lungor, säger miljöingenjör Amera Ulakovic.
Är luften sämre i Luleå än på andra håll?
– Det finns ingen anledning till oro. Problemen är större i exempelvis Stockholm eller Umeå, men det är bra att känna till när höga halter av luftpartiklar förekommer i Luleå. Man kan följa partikelhalterna och andra luftföroreningar i realtid via kommunens hemsida.