Över hundra personer deltog under ABI Demo Day på Luleå Science Park på torsdagseftermiddagen. Evenemanget har arrangerats under ett antal år med syfte att skapa en plattform där aktörer från näringslivet och nya bolag har chans att träffas – och kanske skapa nya affärer och samarbeten.
– Vi har 25 företag i inkubatorn och möter varje år fyrtio företag som vi försöker hjälpa framåt. Det finns otroligt mycket att visa fram, säger Sarah Gotthold, marknad och kommunikationsansvarig vid ABI.
En punkt på schemat för dagen var pitchtävling. Deltog gjorde sju företag där samtliga fick tre minuter på sig att pitcha sin affärsidé för åhörarna, som sedan röstade på sin favorit. Vinnaren kammade hem 15 000 kronor. Och vann gjorde företaget ThingWave där ceo Jens Eliasson stod för pitchen.
– Jätteroligt. Vi vill växa så vi kommer att investera pengarna för att få bolaget att göra just det – växa, säger han.
Thingwave tillverkar internet of things-produkter. Just nu ligger fokus på att öka säkerhet och produktivitet inom gruvindustrin. Företaget har tagit fram ett slags övervakningssystem, en sensor, som kan placeras på exempelvis bergbultar och som larmar om en bult skulle skadas eller gå sönder.
– Idén föddes i ett EU-projekt där jag var med som forskare. Vi tog fram konceptet och fick bra respons från såväl akademin som industrin. 2015 anordnades en tävling inom internet of things där vi ställde upp och tog första pris i Sillicon Valley. Två månader senare började jag få mejl från olika gruvföretag som fått nys om detta och jag insåg att vi måste göra något med det här, säger Jens Eliasson.
Företaget startade i mars 2016 och Jens driver det tillsammans med cto Pablo Puñal Pereira. De har två anställda och kontor på ABI i Luleå.
Hur stort kan det här bli?– Det här kan bli stort. Jättestort. Bultmarknaden är på upp emot hundra miljoner olika bultar, en bult kostar minst hundra kronor styck så det innebär att vi pratar en marknad på tio miljarder kronor. Vi hoppas kunna ta några procent av den marknaden, säger Jens Eliasson.
Vad händer härnäst?– Vi har flera stora gruvbolag som vill att vi ska komma och installera bultsystemet hos dem. Vi har redan gjort flera installationer i Sverige och nu siktar vi på att komma utomlands. Och så vill vi ta fram nya lösningar för den här tekniken kan appliceras på många olika saker.