Studenterna springer ut vid 11-tiden och därefter blir det som brukligt färd på lastbilsflak runt centrum.
Polisen uppmanar övriga trafikanter att ha tålamod den korta stund studentflaken åker runt.
– Tänk på att visa hänsyn, ta ned hastigheten, håll avstånden och ha tålamod för att de för en kort stund under den här – förhoppningsvis roliga dagen – färdas med flaken genom stan och firar in sin student, säger Sara Mattila, gruppchef områdespolisen Luleå Boden,
I Boden åker lastbilarna i samlad trupp där även cykelpoliser följer med.
– I Boden är det tio, tolv lastbilar som åker i följe och det finns poliser på cyklar med i det här tåget, säger Sarah Ekbom, kommunpolis i Boden.
– Där skiljer det sig åt, i Luleå är det olika utspring och man lastar på flak vid olika tider, säger Sara Mattila.
I Luleå kommer det även finnas poliser på cykel men dessa kommer inte följa med själva kortegen, utan de kommer röra sig i centrum under tiden kortegen pågår.
Kommer ni göra några kontroller av hur man följer de nya reglerna som gäller för studentflaken?
– Vi finns tillhands för frågor men kommer inte att utföra några planerade kontroller. Men vi är på platsen och ser vi att det är ett rangligt räcke eller för mycket passagerare eller några andra risker då kommer vi behöva agera. Överlag har det genom åren varit väldigt bra och säkra transporter som ägt rum i Luleå och Boden, säger Sara Mattila.
Under helgen räknar polisen med att det kommer att vara många ungdomar i rörelsen i städerna och man kommer därför se fler poliser än vanligt på stan.
– Vi har en väl tilltagen resurs i samband med hela examenshelgen. Vi har god samverkan med socialtjänst och andra aktörer, säger Sara Mattila.
– Det är över lag en riskhelg för vi har inte bara studenterna utan också de som går ut nian som kanske gör alkoholdebut. Vi ser det som en riskhelg, så ett råd till föräldrar är att vara stand-by om man vet att ens ungdom ska på något galej, säger Sarah Ekbom.
Brukar det vara mycket stök under examenshelgen?
– Nej, det tycker jag inte. Det är berusning och en viss grad av alkoholförtäring inom alkholförtäringsförbudsområdet i båda kommunerna. Där får vi jobba tidigt under kvällarna med direktförverkande och hälla ut alkohol. Syftet är inte att förstöra kvällen utan att förhindra den här personen att hamna i dåliga situationer, säger Sara Mattila.